A német Allianz 794 millió eurós adózott eredmény ért el a harmadik negyedévben, ami 69,7 százalékkal több a bázisnál, de még így is elmaradt az elemzők által átlagosan várt 878 milliótól.

Az üzemi eredmény 1,7 milliárd euróra csökkent, a tavalyi 1,87 milliárdhoz képest. A visszaesést az őszi amerikai hurrikánok okozta 753 milliós károkkal magyarázták. A teljes bevétel 23,8 milliárd euróra emelkedett, az egy évvel korábbi 23,1 milliárdhoz képest.

A banküzletág a harmadik negyedévben lemaradt a fejlődésben: adózott eredménye 123 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 125 millióhoz képest. Az elemzők 230 millióra számítottak. Ezen belül a csoporthoz tartozó, sokáig problémás Dresdner Bank ismét gyengélkedett: adózott eredménye 113 millió euróra esett vissza, az egy évvel korábbi 120 millióhoz képest.

 Így a profitnövekedést a biztosítás termelte, habár a természeti katasztrófák miatt a baleset- és vagyonbiztosításban a költségek, és a térítések a díjbevétel 97,0 százalékát tették ki. (Egy évvel korábban ez az arány 90,9 százalék volt).

Az élet- és egészségbiztosításban 1,5 milliárd eurós üzemi eredményt vár az Allianz az egész évre, a vagyonkezelésben pedig az üzemi eredmény 10 százalékos éves növekedésében bíznak. A bevételeknél a tavalyi ütemet várják idén is.

Az Allianz Hungária Biztosító Rt. tavaly az egy évvel korábbihoz hasonló adó előtti eredményt ért el. 2003-ban ez 13 milliárd forint volt. A társaság az elmúlt évben 153 milliárd forint díjbevételt ért el, ami gyakorlatilag szintén megegyezik az egy évvel korábbival. Az idén az Allianz Hungária 167 milliárd forint díjbevételt tervez: 146 milliárdot a nem életbiztosítási, 21 milliárdot pedig az életbiztosítási üzletágból. Az Allianz az Allianz Hungária Biztosító Rt. 5 százalékos részesedése révén jelen van a Takarékbank Rt.-ben is.