A száz lépés program részeként újabb három munkaügyi intézkedéssel kívánja javítani a foglalkoztatási lehetőségeket a kormány - ismertette Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

Az egyik intézkedés révén a 250 dolgozónál kevesebbet foglalkoztató cégek, egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek egy évig megtakaríthatják a teljes járulékfizetési költségeket, valamint az egészségügyi hozzájárulás befizetését, amennyiben legalább három hónapja regisztrált álláskeresőket alkalmaznak, s vállalják az egyéves időtartam, támogatás nélküli továbbfoglalkoztatást.

Az egyéves járulékátvállalás elvileg mintegy 900 ezer cégnek, szervezetnek jelenthet majd segítséget, illetve 300 ezer álláskereső közül válogathatnak. Mintegy 340 ezerre tehető az elvileg pályázók közül a kiscégek száma, körülbelül 500 ezer lehet az egyéni vállalkozó és 60 ezer a nonprofit és civil szervezet. A legalább három hónapja regisztrált munkanélküliek száma 300 ezer. A program a jövő év január 1-jétől indul és maximálisan a jelenlegi minimálbérrel kalkulálva 74 100 forintos illetményig vehető igénybe.

A másik intézkedésnek megfelelően a szakképesítés nélküli személyek ingyenesen a munkaerőpiacon keresett szakmához juthatnak és sikeres vizsga esetén a minimálbér összegével egyező juttatást is igénybe vehetnek.

155 ezerre tehető azok száma, akik még a nyolc általános iskolát sem végezték el, 1,5 millióan vannak, akik csak nyolc általános iskolával rendelkeznek. Az olyan munkavállalók száma, akik a gimnáziumi érettségit követően nem szereztek szakképesítést, 732 ezer. A "lépj egyet előre" programba bekapcsolódhatnak azok is, akik olyan szakmával rendelkeznek, amelyre nincs igény a munkaerőpiacon.

A diplomások körében 83 százalékos a foglalkoztatás, a szakképesítés nélküliek esetében viszont 28 százalék. Ez is mutatja, mennyire fontos a munkaerőpiacon a szakképesítés - mondta el a miniszter.

A közszférában kívánja javítani a foglalkoztatási lehetőségeket a harmadik intézkedés. Így például a prémiumévek programba a nyugdíjkorhatár előtt nem három, hanem már öt évvel előbb be lehet kapcsolódni. Erre az időszakra az eddigi 60 százalék helyett a korábbi illetmény 70 százalékához juthatnak hozzá a programba bekapcsolódók. A kormány ösztönzi, hogy a közszférában minél többen dolgozhassanak a részmunkaidős foglalkoztatás keretei között. Az összeférhetetlenségi szabályok betartásával arra is mód nyílik a tervek szerint, hogy a közszférában végzett részmunkaidős foglalkoztatással együtt a verseny- és civil szférában is vállalhassanak munkát a dolgozók.

A programot az európai uniós humánerőforrás-fejlesztési támogatásból finanszírozzák. Indításként négymilliárd forintból gazdálkodhat majd a program, amennyiben szükséges, további forrásokat is átcsoportosítanak erre a célra. Ez a program is jövő év januártól indul.