Idén nyereségre számíthatnak a sertéstartók

2005.11.15. 14:04

A sertésfelvásárlási árak jelenleg 290 forint körül mozognak kilogrammonként, élősúlyra számítva támogatással együtt meghaladják a 300 forintot. Ez 8-9 forinttal több, mint a szaktárca által figyelt országok átlagára.

Idén a korábbi évek negatív tendenciáival ellentétben nyereségre számíthatnak a sertéstartók - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden Kiskunfélegyházán egy, a Hungary Meat Kft. által szervezett szakmai tanácskozáson.

A partnertalálkozón a miniszter közölte: a magyar sertésfelvásárlási árak, amelyek jelenleg 290 forint körül mozognak kilogrammonként, élősúlyra számítva az állatjóléti támogatással együtt meghaladják a 300 forintot. Ez pedig 8-9 forinttal több, mint a szaktárca által figyelt országok átlagára. Hozzátette: a magyar árakat csak a németországiak haladják meg.

A miniszter szerint belátható időn belül Magyarországon ismét 6 millió darab sertés lehet, szemben a jelenlegi 4 millió körüli állománnyal. Gráf József ugyanakkor utalt arra, hogy a jelentős felvásárlási áringadozásokat ki kell küszöbölni, mert szerinte tarthatatlan, hogy két éven belül a felvásárlási árak kilogrammonként 190-300 forint között ingadozzanak.

A miniszter leszögezte, hogy a magyar sertéstartók érdekeit a rendelkezésre álló minden eszközzel megvédi. Ezt szolgálja az állatjóléti támogatások fenntartása, a kedvezményes takarmányvásárlás lehetőségének biztosítása, az állategészségügyi költségekhez való hozzájárulás, és a földvásárlási lehetőségek szélesítése is.

Kitért arra, hogy a kedvezményes földvásárlás támogatására rendelkezésre álló 18 milliárd forintos keretből 6 milliárd forintot a magángazdaságokban tevékenykedők számára tartanak fenn néhány hónapig.

A miniszter jelezte azt is, hogy a magyar sertéstenyésztők érdekében a későbbiekben korlátozni kívánják az élősertés behozatalát Magyarországra, valamint a feldolgozott termékek behozatala is nehezebbé válik, annak érdekében, hogy a bizonytalan eredetű külföldi áruk kiszűrhetők legyenek a magyar piacról. Gráf József szerint a magyar húsipari termékek iránt nagy a kereslet mind az uniós, mind az orosz piacon.

Ezt megerősítette Jankó Ferenc, a hússzövetség elnöke is. Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára egyetértett a miniszterrel abban, hogy a magyar sertéstermelők piaci pozícióit javítani kell. Jelezte azt is, hogy az állategészségügyi és hulladékmegsemmisítési költségeket szintén támogatnia kellene a szaktárcának, mert ezt teszik a versenytársak is. Zádori László szerint így 2-3 éven belül 5 millió darab fölött lehet a magyar sertésállomány.

KAPCSOLÓDÓ CIKK