Javulnak a cégek üzleti várakozásai

2005.11.21. 13:21

A Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) felmérése szerint 2005 áprilisához képest megállt az üzleti helyzet romlása; a vállalatok kapacitáskihasználtságra, jövedelmezőségre és az értékesítés volumenére vonatkozó várakozásai egyaránt javultak.

A magyar cégek várakozásai optimistábbak, megállt az üzleti bizalom romló tendenciája és csökkent az üzleti helyzet megítélése körüli bizonytalanság - ismertette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az októberi vállalati konjunktúra vizsgálat eredményét.

Parragh László a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) félévenként végzett felmérését ismertetve elmondta: 2005 áprilisához képest megállt az üzleti helyzet romlása, a vállalatok kapacitáskihasználtságra, jövedelmezőségre és az értékesítés volumenére vonatkozó várakozásai javultak.

A csaknem 1300 vállalat válaszai alapján készített tanulmány szerint a cégek a beruházási aktivitás és a foglalkoztatottság növelésével számolnak. Ennek alapján a munkanélküliség 2006-ban várhatóan nem nő tovább, a cégek nagy része nem tervez létszámleépítést - mondta Tóth István János, a GVI ügyvezető igazgatója.

Parragh László elmondta ugyanakkor, hogy a keresleti oldalon a rendelésállomány és az értékesítési volumen tekintetében a cégek rövidtávon romlást, szinten tartást prognosztizálnak.

Tóth István János ismertetése szerint a jövedelmezőség területén mind a jelenlegi, mind a jövőbeni várakozások nagy mértékben javultak. A kapacitások kihasználtsága azonban a kis emelkedés ellenére továbbra is alacsony szinten van, a rendelésállomány pedig csökkenést mutat a fél évvel korábbi adatokhoz képest. Az értékesítés alakulása a tavaly októberi adatoknál jobb, az áprilisinál azonban alacsonyabb.

A bizonytalansági mutató csökkent ugyan, de továbbra is magas értéke azt mutatja, hogy a javuló tendencia érzékelése a cégek körében nem egyöntetű - hangsúlyozta.

Az optimista kilátások okaként az igazgató a reáladatok - a magyar GDP, az export és a német gazdaság - javulását, valamint az adócsökkentés várható hatását jelölte meg. Hozzátette, a vállalatok terhei a minimálbér-emelés ellenére is csökkennek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK