Megegyeztek a minimálbérről a munkaadók, a munkavállalók és a kormány képviselői az Országos Érdekegyeztető Tanácsban: jövőre 62 500 forint, 2007-ben 65 500 forint, 2008-ban 69000 forint lesz a minimálbér.Az [origo] utánaszámolt annak, hogy az 1992-ben bevezetett 8 ezer forintos minimálbér és az átlagkeresetek viszonya miként változott az utóbbi 12 évben.

Megegyezett az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a következő három évre szóló minimálbér-emelésről, illetve a jövő évi országos béremelési ajánlásról. Ezek szerint jövőre az idei 57 ezer forintos minimálbért 62 500 forintra emelik, 2007-ben 65 500 forintos, 2008-ban 69000 forintos lesz a minimálbér. A megállapodás aláírásán részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A megállapodás alapján a szakképzetteknél is a minimálbérhez rendelt bérminimumot vezetnek be. Ennek szorzószáma jövőre az első félévben csak ajánlott, a második félévtől viszont, illetve 2007-ben és 2008-ban már kötelező. A jövő évre a 3,5 százalékos reálkereset elérése érdekében 4-5 százalékos bruttó keresetemelést javasol országosan a versenyszférának az OÉT.

A munkáltatók múlt pénteki javaslata alapján a következő három évben a GDP erősödés és a létminimum 50-50 százalékos figyelembevételével számolnák ki a minimálbért. Ezt a módszert a munkaügyi miniszter is tárgyalási alapnak tekinti. A munkavállalók abban az esetben fogadják el a számítást, ha ezzel 2008-ra elérhető az akkori létminimum szintje.

Egyetértés volt abban is, hogy jövőre a bruttó bérek 4-5 százalékos emelését javasolják országos szinten a versenyszféra vállalatainak. Ebben jelentős kompromisszumot vállalt a kormányzati, illetve a munkaadói oldal, mert korábban 3,5-4, illetve 3,5-4,5 százalékos emelést javasoltak.

Abban nem volt egyetértés, hogy a szakmunkásoknál milyen módon garantálják a legkisebb bért. A szakszervezetek ragaszkodtak ahhoz, hogy jövőre a második félévtől már legyen kötelező az általános minimálbérnél egy bizonyos szorzóval magasabb legkisebb bér ebben a kategóriában. A szakszervezetek ugyanakkor elfogadnák, hogy az ágazati kollektív szerződésekben lefelé is el lehessen térni a szakmunkásoknál általánosan kötelező legkisebb bértől.

A munkaadói oldal viszont nem tartotta lehetségesnek, hogy a jövő év második félévében már általános jelleggel bevezessék a szakmunkásoknál ezt a magasabb kötelező legkisebb bért. A jövő évre csak azt tartották lehetségesnek, hogy ajánlást tegyenek a cégeknek egy ilyen magasabb minimálbér alkalmazására. Csak 2007-ben, 2008-ban fogadnák el a kötelező jelleget.

A szakszervezetek a szakmunkások legkisebb keresetére vonatkozó szorzószámnál jövőre még elfogadnának egy alacsonyabb mértéket, ha az garantálja, hogy 2008-ra már 1,25 legyen szorzó. A kormányzati oldal és a szociális partnerek abban viszont egyetértésre jutottak, hogy a felsőfokú végzettségűeknél javasolják a cégeknek, hogy lehetőségeik szerint legalább 1,5-szörös szorzót alkalmazzanak a minimálbérhez képest.