Alkotmánysértő lehet a Tpt. módosítása

2005.11.28. 13:51

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint a tőkepiaci törvény tervezett módosítása, amely tovább bővítené a vállalatfelvásárlók kiszorítási lehetőségeit, sérti a kisbefektetők magántulajdonhoz fűződő alkotmányos jogait.

A kisbefektetők a Tpt. 2001-es elfogadása óta vitatják a felvásárlók kiszorítási jogának alkotmányosságát. A Tebész információi szerint az elmúlt négy évben már több beadvány is érkezett ez ügyben az Alkotmánybíróságra, de döntés még nem született róluk - írja hétfői közleményében az érdekvédelmi szervezet.

Az érvényben lévő szabályozás szerint, amennyiben a felvásárló a felvásárlás révén 90 százalék feletti tulajdonhoz jut, jogosulttá válik azon részvényesek részvényeinek megszerezésére is, amelyeket azok nem kívánnak neki eladni. A parlament által e hetekben tárgyalt módosítás már a 90 százalékos befolyás elérésénél lehetővé tenné a kiszorítás megindítását.

A Tebész álláspontja szerint a kisajátítást gazdasági magánérdekből lehetővé tevő törvényrészlet ellentétes a tulajdon sérthetetlenségét kimondó alkotmányos rendelkezéssel.

A közlemény ugyanakkor rámutat, hogy az európai uniós irányelvek között szerepel a kiszorítási jog tagállamok általi törvénybe foglalásának kényszere. A szervezet szerint azonban ez az előírás nem csak a hazai alkotmányos rendet sérti, hanem ellentétes az EU alapokmányával is, amelyben nem szerepel se célkitűzésként, se alapelvként a tulajdonviszonyok megváltoztatásának szándéka.

Irányelv esetében az uniós szabályozás magánszemélynek nem teszi lehetővé a szabályozás elleni bírósági fellépést. "Így amennyiben az Országgyűlés megszavazná a módosítást, úgy a Tebész egyetlen lehetősége a köztársasági elnökhöz fordulni azért, hogy a törvénymódosítás aláírása előtt kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól" - olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK