Az euróövezet GDP-je 1,6 százalékkal nőtt

2005.11.30. 13:07

Az euróövezeti GDP a harmadik negyedévben 1,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, míg az előző negyedhez képest a bővülés 0,6 százalékos - közölte az EU statisztikai hivatala első becslésként. Az Európai Bizottság bizalmi mutatói szerint romlott az általános gazdasági közérzet az euróövezetben.

A GDP-növekedés összetevői közül a lakossági fogyasztás továbbra is gyenge volt az eurózónában: a harmadik negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, és 1,5 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az export gyorsan növekedett. A bővülés üteme éves összehasonlításban 5,2 százalékra futott fel a második negyedévi 2,9 százalékos többletről. Mivel az import is 5,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, a külkereskedelem hatása semleges volt a GDP-re.

A termelő-beruházások erősen gyorsuló növekedése támogatta a bővülést. A növekedés üteme az előző negyedhez képest 1,6 százalékra gyorsult a második negyedévi 0,8 százalékról, illetve az egy évvel korábbihoz viszonyítva a többlet 3,2 százalékos volt a második negyedévi 1,9 százalékos gyarapodás után.

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának egyik tagja, Lorenzo Bini Smaghi szerdán úgy becsülte, hogy az euróövezeti GDP az utolsó negyedévben 0,5 százalékkal nő az előző negyedhez képest, míg egész évben 2 százalékos lesz a növekedés.

Milánói sajtóértekezletén megerősítette, hogy az EKB "minden bizonnyal" negyedszázalékos kamatemelésről dönt a csütörtöki értekezletén, amint azt a piacon általánosan várják.

Alig csökkent a tizenkét havi infláció

Az euróövezetben novemberben 2,4 százalékos volt átlagosan a tizenkét havi infláció - jelentette az EU statisztikai hivatala szerdán, előzetes becslésként. Az elemzők az októberivel azonos, 2,5 százalékos ütemet vártak novemberről is. A részletes adatokat december közepén közlik.

Az euróövezetben októberben átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben. A legnagyobb tizenkét havi infláció októberben Lettországban volt, 7,7 százalékos, a legkisebb Finnországban, 0,8 százalékos.

Romlott az általános gazdasági közérzet

Az Európai Bizottság szerdán kiadott bizalmi mutatói szerint az általános gazdasági közérzet novemberben romlott az euróövezetben: a fő mutató 99,9 pontra csökkent az októberi 100,2 pontról.

Az iparban nem változott a kilátások pesszimista megítélése: a mutató mínusz 6 ponton maradt, ami azonban jobb a szeptemberi mínusz 7 pontnál. A szolgáltatásokban megállt a bizakodás erősödése: a részmutató plusz 14 pont maradt, szeptemberben 11 pont volt.

A fogyasztói hangulat mínusz 13 ponton ugyancsak változatlan októberhez képest, kissé jobb a szeptemberi, mínusz 14-es mélypontnál, amit az olaj rekordszintre történő drágulása okozott.

A borúlátás csak az építőiparban csökkent: a részmutató mínusz 3 pontra javult az októberi és a szeptemberi mínusz 8-8 pontról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK