Tony Blair brit miniszterelnök az új EU-tagoknak szánt támogatások csökkentését próbálta elfogadtatni Tallinban, ahol a három balti ország kormányfőjével tárgyalt. A brit megszorító javaslatot határozottan ellenzi az unió tíz új tagja, köztük Magyarország.

Az új EU-tagoknak szánt támogatások csökkentését próbálta elfogadtatni Tony Blair brit miniszterelnök csütörtökön Tallinnban, ahol a három balti ország kormányfőjével kezdte meg tárgyalásait az Európai Unió hosszú távú költségvetésének a brit elnökség által kidolgozott új javaslatáról.

Andrus Ansip észt, Aigars Kalvitis lett és Algirdas Brazauskas litván kormányfővel folytatott megbeszélései után nyilatkozva a brit kormányfő lényegében azzal érvelt, hogy valójában csak "elvi" megszorításokról van szó, mivel 2004-ben csatlakozott tízek - a korábbi EU-bővítések tapasztalata alapján - úgysem tudják majd felhasználni a 2007-2013-as uniós keretköltségvetés eredeti tervezetében regionális és vidékfejlesztésre szánt összegek egészét. Ha azonban ragaszkodnak az eredeti összegekhez, egy-két évvel is elhúzódhat a keretköltségvetés elfogadása.

Blair, aki ukrajnai látogatásáról érkezett az észt fővárosba, pénteken Budapesten cseh, lengyel, magyar és szlovák partnereivel folytatja a december 15-16-án esedékes uniós csúcsértekezlet előkészítését célzó tárgyalásait.

A frissen csatlakozott országoknak "bizonyos rugalmasságról kellene tanúbizonyságot tenniük" - jelentette ki Blair a Tallinnból londoni újságíróknak adott telefonos interjújában. Szóvivője később hozzátette, hogy ha ezt megteszik (az új tagok), "velük együtt dolgozunk majd, hogy megnézzük, tudjuk-e még inkább javítani a pénzek áramlását".

"A legjobb megállapodás az (lenne), amelyik alapvetően átalakítja az európai költségvetést, mégpedig úgy, hogy a jövőben olyasmire költsünk, ami valóban megváltoztatja országaink helyzetét, dinamizmust, innovációt és fellendülést hozva a jövőre nézve" - fejtegette sajtóértekezletén Blair.

A brit megszorító javaslatot - amelynek egyik legvitatottabb része az Európai Unió igen költséges mezőgazdasági politikáját kurtítaná meg - határozottan ellenzi az unió tíz új tagja, köztük Magyarország, mivel az összesen mintegy 20-25 milliárd euróval csökkentené azokat a támogatásokat, amelyekre csatlakozásuk óta számítanak.

A tallini megbeszélések házigazdája, Andrus Ansip észt miniszterelnök a brit javaslatra reagálva a régebbi, gazdagabb EU-tagok segítségére és együttérzésére apellált. "A szolidaritás alatt mi azt értjük, hogy a gazdag országoknak segíteniük kell a kevésbé gazdagokat" - mondta. "Nem vagyok száz százalékig elégedett a javaslatokkal, amelyeket még nem is kaptunk meg" - tette hozzá Ansip, mindazonáltal - mint mondta - "nem lenne jó nemet mondani rögtön", a tárgyalások kezdetén.

Szlovákia esetleg nem írja alá az új EU-tagok levelét a költségvetés ügyében

Brüsszeli diplomáciai körökben olyan hírek kaptak lábra csütörtökön, hogy Szlovákia nem csatlakozik az Európai Unió többi új tagjához, amelyek elutasítják a költségvetés csökkentését.

A nevük elhallgatását kérő források szerint Tony Blair brit miniszterelnök felvette a kapcsolatot Mikulás Dzurinda szlovák kormányfővel, és "pótlólagos eszközöket" ígért Pozsonynak a Jaslovské Bohunice-i atomerőműben lévő elavult nukleáris reaktorok leszereléséhez, ha nem írja alá a tízek levelét.

Diplomaták szerint a tíz új tagnak csak akkor van esélye az őket súlyosan érintő brit költségvetési javaslat elutasítására, ha egységesek maradnak. A britek nagyon jól tudják azonban, hol vannak az egyes új tagok gyenge pontjai, és ezt ki is akarják használni. Az egyik forrás úgy vélekedett, hogy brit részről ez "az oszd meg és uralkodj politikájának tipikus példája".