APEH: minden második ajándékbolt mulaszt

2005.12.05. 15:01

A nyugta-, és számlaadási kötelezettség teljesítését vizsgálta az APEH hétvégén a kereskedelmi egységekben. Az akció az esetek 45 százalékában tárt fel szabálytalanságot, leggyakrabban a piacon és a közterületeken.

A hétvégi Katalin naphoz kapcsolódóan, "virághétvége-akciót" szervezett az adóhatóság az országban. Az ellenőrök a 466 vizsgálat 45 százalékában tapasztaltak mulasztást, a bírság összege várhatóan meghaladja a 11 millió forintot - tette közzé az APEH hétfőn.

A közlemény szerint a központi szervezésű, jellemzően nyugta-, és számlaadási kötelezettség teljesítésére irányuló vizsgálatot a névnapi ajándékozásban érintett kereskedelmi egységek, a virág- és édességkereskedők, cukrászatok, ajándék-, bizsukereskedők, valamint kiemelt feladatként személyszállítók körében végezték az ellenőrök.

A vizsgálatok 15 százalékát piacon, közterületen végezték, ahol az ellenőrzések 71 százalékában hiányosságot tapasztaltak. A legmagasabb volt a mulasztások aránya, 48,5 százalék a szolgáltatói szférában működő vállalkozásoknál, ezt követte a kereskedelmi tevékenységet folytatóké (45,1), a vendéglátóké (42), és a termék-előállítóké (39,1 százalék).

Az akció egyik kiemelt feladata volt a személyszállítással foglalkozó vállalkozások bevétel regisztrációs gyakorlatának ellenőrzése. A mulasztási arány a szolgáltatást végzők körében - személyszállítás - 48,5 százalék volt, ami magasabb az átlagos értéknél - állapítja meg az APEH.

Az ellenőrzések eredményességéről alkotott képhez hozzátartozik - jegyzi meg a közlemény -, hogy egy-egy ellenőrzés megkezdését követően a "rádiós hírlánc" aktivizálódása miatt a valós bevétel-bizonylatolási gyakorlat felmérésének lehetősége megszűnt, mivel az adózók egy része a "hírek" hallatán eleget tett a számla- és nyugtaadási kötelezettségének, vagy felfüggesztette tevékenységét.

A várhatóan kiszabásra kerülő mulasztási bírság összege meghaladja a 11 millió forintot, ami 53 300 forintos átlagbírságnak felel meg. A nyugtaadási kötelezettség teljesítésének ismételt elmulasztása miatt 8 esetben várható az adóköteles tevékenység céljára szolgáló üzlet, helyiség 12 nyitvatartási napra történő lezárása. A lezárásra kerülő üzletek között élelmiszerbolt, cukrászda és több cipő-, ruházati kereskedelemmel foglalkozó üzlet is található.

KAPCSOLÓDÓ CIKK