Újabb tárgyalások az EU-költségvetésről

2005.12.05. 15:09

Újabb meggyőző tárgyalássorozatra készül a héten - Franciaországgal azonban nem veszi fel külön a kapcsolatot - az új EU-költségvetésre kidolgozott brit elnökségi javaslatról Tony Blair kormányfő.

A brit javaslatok két központi eleme - előzetes értesülések szerint - a brit EU-visszatérítés, és a kelet-európai új tagoknak szánt strukturális fejlesztési hozzájárulások egyidejű csökkentése. (A javaslatokat hivatalosan közép-európai idő szerint hétfőn kora este teszi közzé a soros brit EU-elnökség Londonban és Brüsszelben.)

Az eddig kiszivárgott hírek szerint Nagy-Britannia a kompromisszum érdekében feladna összesen 6-9 milliárd eurót (4-6 milliárd fontot) a neki 1984 óta járó, évente most már csaknem 5,5 milliárd eurós uniós visszatérítésből a következő, 2007-2013-as teljes EU-költségvetési időszakban. Emellett 10 százaléknál nem többet lefaragna a kelet-európai új tagállamoknak kiutalt, a jelenlegi előirányzatok szerint összesen 160 milliárd euró fejlesztési hozzájárulásokból is.

A brit elnökség összességében 850 milliárd euróra, az EU bruttó hazai össztermékének 1,03 százalékára mérsékelné a teljes költségvetési főösszeget az előző, luxemburgi elnökség által javasolt - a júniusi EU-csúcson elbukott - 871 milliárd eurós, 1,06 százalékos GDP-arányos csomag helyett.

A brit javaslat az előzetes értesülések szerint tartalmazza azt a tervet is, hogy 2009-ben felül kell vizsgálni a teljes kiadási oldalt, benne a mezőgazdasági támogatásokat.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal hétfőn közölte, hogy Blair a hét második felében számos EU-tagállam vezetőivel tárgyal személyesen vagy telefonon a brit csomagról. A kormányfő szóvivője szerint a brit miniszterelnök - aki a múlt héten Tallinnban és Budapesten a kelet-európai új tagokat próbálta meggyőzni az elnökségi javaslatcsomagról - csütörtökön és pénteken Portugália, Finnország, Szlovénia, Svédország, Hollandia, Luxemburg, Írország, Görögország és Spanyolország vezetőivel tárgyal.

A sorból feltűnő módon hiányzik Jacques Chirac francia elnök. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre Blair szóvivője a Downing Street-i tájékoztatón csak annyit mondott, hogy "nem kell kivétel nélkül mindenkivel személyesen" megtárgyalni a javaslatokat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK