Van még mit javítani a befektetői környezeten

2005.12.07. 11:53

A megkérdezett befektetők 44 százaléka szerint az általános kormányzati szabályozói környezet romlott az utóbbi öt évben. A cégek lényegében az üzleti környezet stabilitása szempontjából fontos, valamennyi területen kedvezőtlen irányú változást jeleznek az öt évvel ezelőtti állapothoz képest. Ez alól, egyedül a környezetvédelmi szabályozás kivétel.

Fotó: MTI
Kisebb adó- és járulékterheket, kevesebb bürokráciát szeretnének

Az üzletemberek körülbelül egyharmada (29 százaléka) szerint lett kedvezőtlenebb a helyzet a korrupció terén. 11 százalékuk érzékelt javulást, 57 százalékuk szerint a helyzet változatlan. A válaszadók 38 százaléka szerint az üzleti szabályozás kiszámíthatósága romlott az elmúlt öt évben. Figyelmet érdemel, hogy a cégek mindössze 8 százaléka szerint javult a politikai környezet stabilitása, miközben 45 százalékuk szerint ennek éppen az ellenkezője történt.

A cégek több mint kétharmada gondolkodik további közvetlen tőkebefektetésben az elkövetkező öt évben. Az új befektetések 14 százalékát Magyarországra tervezik hozni. A felmérés szerint ezekért a tőkebefektetésekért a többi közép-kelet-európai ország lesz Magyarország legfőbb versenytársa, hiszen, ez az országcsoport körülbelül ugyanolyan mértékben (13 százalék) részesedik majd ezen cégek befektetéseiből, mint Magyarország.

Forrás: [origo]
A vélemények szerint nőtt a korrupció mértéke

Ahogy általában minden befektető, az AmCham tagvállalatai is - illetve azok anyavállalatai - telephelyeik áthelyezését is megfontolják, hogy a versenyből adódó kihívásoknak megfeleljenek. Összességében - valamikor a jövőben - a cégek 48 százaléka fontolgatja telephelye részleges vagy teljes áthelyezését. Minden ötödik válaszadó cég (18 százalék) tervezi telephelyének részleges vagy teljes áthelyezését a kelet-közép-európai régión belül, míg 31 százalék más területre telepítené át vállalkozását, többek között Ázsiába és az EU-15-ök területére. A cégek 13 százaléka Magyarországon belül tenné át működését egyik régióból a másikba.

A versenyképességről

Amikor a cégek Magyarország versenypozícióját Ausztriával, Csehországgal és Szlovákiával hasonlították össze, akkor a foglalkoztatás költségei és a vállalati adózás alapján egyedül Ausztriát ítélték kevésbé versenyképesnek.

A cégek az egyes országok versenyképességét néhány tényező összehasonlításával értékelték, s a Magyarországon dolgozó üzletemberek Csehország üzleti életének elemeit érezték leginkább hasonlónak a magyarországihoz. A különbség elhanyagolható, de a megkérdezettek szerint Csehország egy árnyalatnyival jobb üzleti környezetet biztosít. Szlovákia pedig egyértelműen vezet a befektetésösztönzők biztosítása, a társasági adózás szintjének és a foglalkoztatás költségeinek csökkentése terén.

Ha még keletebbre tekintünk, a válaszadók jelentős többsége szerint Románia és Bulgária előnnyel bír Magyarországhoz képest a vállalati adózás és a foglalkoztatás költségeinek összehasonlításakor. A versenypozíció minden egyéb elemét tekintve viszont, még mindig versenyhátrányban vannak Magyarországhoz képest. Az üzletemberek mintegy harmada (31 százalék) a mai Magyarországot vonzóbbnak, illetve 36 százalékuk hasonlóan vonzó befektetési célpontnak ítéli, mint bármely egyéb lehetséges európai országot.

A magyar gazdasági mutatók várható alakulását tekintve, a megkérdezett üzletemberek alacsonyabb gazdasági növekedési ütemre számítanak az évtized második felében, mint az elmúlt öt évben: csupán évi 3,3 százalékos növekedési ütemet jósolnak. Az üzletemberek szerint 2006 végére gyengülhet a forint: átlagosan 257 forint/euró, illetve 215 forint/dollár közeli árfolyamot jósolnak 2006 végére.

Forrás: MTI
A közelmúltban még hittek a 2010-es euróban

A 2005. júniusa és szeptembere között, még mielőtt az euró bevezetési időpontja körüli polémia elkezdődött volna, a megkérdezett üzletemberek 58 százaléka vélekedett úgy, hogy Magyarország 2010-ben csatlakozik az eurózónához, míg több mint egyharmada szerint erre csak 2010 után kerül sor.

Arra vonatkozóan, hogy Magyarország mivel teremthetne vonzóbb üzleti környezetet, a cégek kívánságlistájának elején az adószint csökkentése (83 százalék), illetve a megfelelően képzett munkaerő jobb elérhetősége (76 százalék) áll. Szintén nagyon fontosnak ítélik az alacsonyabb foglalkoztatási költségeket (75 százalék) és a kisebb bürokráciát a szabályozásban (75 százalék). Ezt követi a magasabb növekedési ráta (71 százalék) és a kisebb korrupció (70 százalék) iránti igény. S végül, a munakerőpiac deregulációja (65 százalék) és általában a piacok deregulációja (63 százalék) zárja a a sort.

Módszertan

Az AmCham és a The Gallup Organization közös felmérésüket, a Befektetői Barométert évente tervezik elkészíteni. Ez a független elemzés a Magyarországon dolgozó felsővezetők véleményét és várakozásait, a magyar befektetői környezetet vizsgálja. Az AmCham és a The Gallup Organization ezúton is köszöni a válaszadók közreműködését. A kérdőíveket 114 AmCham tagvállalat elsőszámú vezetője töltötte ki, papíron vagy az interneten keresztül. Az adatgyűjtés 2005. július közepén indult és ugyanez év szeptemberében fejeződött be. A felmérést a The Gallup Organization támogatta, az eredmények közzétételét a Clifford Chance segítette. A teljes publikáció a Magyar Gallup Intézet honlapján is olvasható (http://www.gallup.hu).

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK