Az alapkamat emelését sürgetik az elemzők

2005.12.08. 11:19

Hamecz: GDP-arányosan 5,5 százalékos kiigazításra van szükség 2008-ig

A Magyar Nemzeti Bank egyetért a konvergenciaprogram céljaival, de úgy látja: aláássa a program hitelességét, hogy a jövő évi költségvetés nem tartalmaz fiskális kiigazítást - mondta Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója csütörtökön a Central European Business Center eurókonferenciáján.

Az idei GDP-arányos eredményszemléletű (ESA'95) államháztartási hiány az MNB számítása szerint 7,9 százalék lesz, ami alig tér el a Pénzügyminisztérium 7,4 százalékos prognózisától - mondta Hamecz István. (Ebben nincs figyelembe véve a nyugdíjreform hatása, amely 1,4 százalékos korrekciót tesz lehetővé, de a nyugdíjreform-korrekciót 2008-ban már nem lehet számba venni.)

A jegybank ügyvezető igazgatója elmondta: a kormány jövőre - nyugdíjkorrekció nélkül - 6,1 százalékos hiányt tervez, amihez hozzá kell számolni a Gripen-szerződésből adódó 0,5 százalékot. Ugyanakkor az MNB végrehajtási kockázatként további 1,1 százalékkal számol, így a hiány 7,8 százalék, amelyhez további 1,1 százalék adandó módszertani kockázatként. (Az utóbbi 1,1 százalékot a PPP program esetleges költségvetésen belüli elszámolása esetén kell figyelembe venni.)

Ennek alapján 2008-ig GDP-arányosan 5,5 százalékos kiigazításra van szükség, ami egyenértékű az egykori Bokros-csomaggal - jelezte Hamecz István.

A kormány által felvázolt fiskális kiigazítás elemeit sorolva a jegybank igazgatója a közszféra kiadáscsökkentését említette, ami GDP-arányosan 0,6 százalékot jelent, a lakossági hozzájárulás az oktatási és egészségügyi szolgáltatásokhoz további 0,7 százalékot, a kamatkiadások esetleges csökkenése 0,5 százalékot.

Forrás: EPA
"Magyarországon nem magas az adóterhelés, a baj az, hogy kevesen fizetnek viszonylag sok adót"

A további kiigazítás csak az adóbevételek növelésével, az adókedvezmények kiiktatásával képzelhető el - mondta Hamecz István. "Magyarországon nem magas az adóterhelés, a baj az, hogy kevesen fizetnek viszonylag sok adót, tehát mind a vállalkozásoknál, mind a dolgozóknál az adóalapok szélesítésére van szükség" - fogalmazott a jegybank ügyvezető igazgatója.

Barcza: Az MNB-nek már decemberben kamatot kellene emelnie

A Magyar Nemzeti Banknak már decemberben kamatot kellene emelnie annak érdekében, hogy elkerülhető legyen később egy drasztikus kamatemelés - mondta Barcza György, az ING Bank vezető elemzője csütörtökön a Central European Business Center által szervezett eurókonferencián.

"Noha 1995 után abban reménykedtem, hogy Magyarország egy szigorúbb, német típusú államháztartást fog vinni, be kell látni, hogy a magyar habitus inkább a mediterrán országokéhoz áll közelebb, tehát a túlköltekezés lesz jellemző" - jelentette ki Barcza György.

Az ING Bank vezető elemzője szerint a választásokig nincs reális veszélye a devizaválságnak, ugyanakkor az MNB-nek már decemberben kamatot kellene emelnie, hiszen a piac már beárazott egy 50 bázispontos kamatváltoztatást.

"A forint stabilizálása érdekében, ha szükséges, akkor inkább negyedévenként akár 0,5 százalékpontos kamatemelést kell végrehajtani annak érdekében, hogy elkerülhető legyen egy későbbi drasztikus kamatnövelés" - mondta Barcza György.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK