Lakáslízinggel drágább lehet az új lakás

2005.12.19. 7:57

Ha önerő nélkül lakást lízingel valaki, könnyen kellemetlen meglepetés érheti - számol be a Napi Gazdaság. A jelenlegi piaci helyzet alapján ugyanis előfordulhat, hogy amennyiben a fejlesztő továbbterheli a vevőre a konstrukcióért az OTP-SCD Lízing Rt. által felszámított jutalékot, a lízingelt lakáshoz az eredetileg meghirdetettnél magasabb vételár tartozik.

A lap információi szerint az önerő nélküli lakossági lakáslízing-piac első és idáig egyetlen szereplője, az OTP-SCD Lízing Rt. a beruházótól az első befizetés egy részét, marketing-költségként (a piacon keringő információk, szerződéstől függően 2-4 százalék közötti mértéket említenek) "csípi" le, de néhány százaléknyi jutalékra is igényt tart. Az, hogy ezekből a terhekből mekkorát vállalnak be és mennyit hárítanak tovább a fejlesztők, nyilván attól is függ, menyire sürgős a lakások értékesítése, milyen a piaci helyzet.

Ha megtehetik és részben vagy egészben továbbhárítják az említett terheket, nyilvánvalóan az ár is emelkedik. Abban a hangsúlyozottan elméleti esetben, ha a lízingkonstrukció mindkét típusú költségét száz százalékban ráterheli a vevőre a fejlesztő, a többlet akár a lakás vételárának egytizedét is megközelítheti.

Van néhány beruházó, akitől kértünk jutalékot - fogalmazott Wrábel Zsolt, az OTP-SCD Lízing vezérigazgatója, aki ennek mértékét nem árulta el. Hozzátette: ez a jutalék sikerdíj-jellegű, s addig nem is kérnek semmit, amíg nem jön létre az ügylet. A vezérigazgató kiemelte: nem tud olyan esetről, ahol a beruházó ráterhelte volna az ügyfélre a díjat. Ez a jutalék egyébként nem újdonság, az autólízing-piac is így működött, a teher pedig nem akkora, hogy azt a beruházók ne tudnák megfizetni a hasznukból - vélte Wrábel Zsolt.

Szakmai berkekből ezzel szemben olyan történetet is hallani, hogy a vevő csak a lízingkérelme befogadásakor szembesült a vételár négy százalékos növekedésével. A lap információi szerint az OTP-SCD által a fejlesztőkkel kötött szerződések kizárólagosak, vagyis a beruházó a kontraktus időtartama alatt nem választhat más lízingtársaságot.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK