Jelentős üzletek, elmaradó reformok idén

2005.12.29. 12:09

Az idén olyan jelentős üzletek születtek, mint az Antenna Hungária és a Budapest Airport Rt. eladása, vagy a Hankook Magyarországra csábítása. Ugyanakkor nem mérséklődött az államháztartás és a fizetési mérleg hiánya és a szükséges reformok közül még az adórendszer átalakítása sem valósult meg.

Január

Ellenzéki politikusok a hónap során össztüzet zúdítottak Draskovics Tibor, akkori pénzügyminiszterre az áfa-visszaigénylések előző év végi visszatartása miatt. Egyikük még feljelentést is tett a miniszter ellen. Az akciósorozatnak sem jogi, sem politikai következményei nem lettek, gazdasági szekértők egy része azonban úgy véli az áfa-visszatartás jelentősen növelte a cégek körbetartozását, különösen az építőiparban.

A pénzügyminiszter eközben ünnepelt: január 12-én egy üveg pezsgővel átlátogatott a Pénzügyminisztérium közelében működő Budapesti Értéktőzsdére, ahol Szalay-Berzeviczy Attila elnökkel és Horváth Zsolt vezérigazgatóval arra koccintottak, hogy a börze hivatalos részvényindexe, a BUX átlépte a 15 000 pontot. Az index, azóta már 24 ezer pont közelében is járt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök január 31-én, az előző év decemberében módosított jegybanktörvény adta jogával élve, négy új tagot jelölt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába: Neményi Juditot, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársát, Bánfi Tamást és Csáki Csabát, a Corvinus Egyetem tanszékvezetőit és Bihari Péter gazdaságkutatót. Járai Zsigmond jegybankelnök a jelöléssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök az ő véleményét figyelmen kívül hagyva, csupán felsorolta neki a jelöltek neveit a bejelentés előtt egy órával.

Február

A hónap első napján startolt a Fészekrakó program. A kormány és a Magyar Bankszövetség megállapodása értelmében az állam kezességvállalással növelte a gyereket vállaló 30 év alatti házaspárok és élettársak lakáshoz jutását, ami csökkentette a hitelek költségeit a számukra. (A korhatárt novembertől 35 évre emelték.) Nőtt a lakásépítési kedvezmény, bevezették a lakbértámogatást, megszűnt azonban az új lakásoknál az áfa-visszaigénylés. Mindez, idén 18 milliárd forint feletti összegbe került és 35 milliárd forint kötelezettség-vállalást jelent a költségvetés számára.

Fotó: Fábián Évi
Felvonulók kérték

Több száz traktor felvonultatásával február 21-én megkezdődött és több hétig tartott a mezőgazdasági termelők tüntetése Budapesten. A tüntetők az uniós területalapú támogatások és azok nemzeti kiegészítésének kifizetését és a gabona intervenciós felvásárlásának felgyorsítását követelték. A kormány március 13-án olyan megállapodást kötött a gazdákkal, amely számos, a 2006-os költségvetést terhelő részt tartalmaz.

Március

Draskovics Tibor pénzügyminiszter utasítására a hónap közepén, a Budapest Airport Rt. felbontotta az ACD Kft.-vel kötött 4,7 milliárd forint értékű szerződését, amely értelmében az ACD Kft. egy négyzetméterenként 2500-5000 forint közötti áron megvásárolt 20 hektáros mezőgazdasági területet közművesítés, belterületté alakítás és az építési engedélyek megszerzését követően, 24 ezer forintos négyzetméter áron adott volna tovább a repülőteret üzemeltető társaságnak. Hárskuti János, a Budapest Airport Rt. akkori vezérigazgatója, a hírek szerint a miniszter kérése ellenére írta alá a megállapodást. Azóta Draskovics és Hárskuti is távozott posztjáról, a Budapest Airport Rt-t az állam értékesítette, az ACD Kft. pedig alulmaradt a Hungexpo Rt. privatizációs tenderén.

Előző
Következő