Az Állami Számvevőszék idei ellenőrzéseinek két legfontosabb területe a közellátás, közszolgálat, illetve a fejlesztések, állami beruházások köre lesz. Ebben az évben kerül sor a Ferihegyi repülőtér privatizációjának ellenőrzésére is.

Erre az évre 86 ellenőrzési vizsgálatot tervez az Állami Számvevőszék - közölte Kovács Árpád, az intézet elnöke. Az ellenőrzési napok több mint harmadát a költségvetés és a zárszámadás vizsgálata teszi ki, míg szintén csaknem egyharmadát az önkormányzatok gazdálkodásának vizsgálata adja.

A két ügycsoport ellenőrzése több milliárd forintos költséget jelent a szervezetnek. A vizsgálattal ugyanakkor tavaly az állami költségvetés számára 2,4 milliárd forint direkt visszafizettetést irányzott elő a számvevőszék a támogatások szabálytalan igénybevételéből adódóan - közölte az elnök.

Folytatódik az autópálya-építések és az önkormányzatok ellenőrzése, amely az Állami Számvevőszék "sikerterületének" számít. Az önkormányzatok ellenőrzésében újdonság, hogy az Országgyűlés kérésére a csatornaépítés címén igénybevett közműfejlesztési támogatásokat külön vizsgálják majd a számvevők.

Idén kerül sor az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vizsgálatán belül a Ferihegyi repülőtér privatizációjának ellenőrzésére is. Az elnök újságírói kérdésre elmondta: a lépések törvényszerűsége megvolt, az ÁSZ-nak nem volt ellenjegyzési kötelezettsége, az ügy további törvényességi szálait azonban vizsgálni fogják.

Az Állami Számvevőszék által erőteljes kritikával illetett idei költségvetés megvalósulásával kapcsolatban az elnök nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, hangsúlyozta azonban, hogy a választások után az ellátórendszer módosításaihoz már most meg kellene hozni a szakmai döntéseket. Az idei büdzsé kockázatának nevezte, hogy jelentős összeg szerepel maradványösszegként, ugyanakkor a kiadások fedezésének jelentős része tolódik el a jövő év első negyedévére.