Spekulánsok támadják a szabad jüant

2006.01.04. 14:33

Rekordszintre emelkedett a jüan a dollárhoz képest a szerdai sanghaji kereskedésben az után, hogy Kínában szerdától engedélyezték a jüan szabad kereskedelmét. Elemzők ugyanakkor nem a szabad forgalmat, hanem a spekulációt gyanítják jüan erősödése mögött.

A dollárhoz viszonyított jüanárfolyam a júliusi reform óta a legmagasabb szintre szökött szerdán: egy dollárért 8,0675 jüant adtak. A kínai fizetőeszköz az újévi ünnepek előtt, december 30-án 8,0702/dolláron zárt.

Elemzők mindazonáltal nem a szerdától érvényes szabad forgalmat, hanem a spekulációt gyanítják jüan erősödése mögött: a befektetők az árfolyamsáv közeli időre várt - természetesen semmilyen forrásból meg nem erősített - kiszélesítésére játszanak.

Január 4-i hatállyal a jegybank meghatalmazta a kínai devizatőzsde kereskedési rendszerét, hogy minden nap, közép-európai idő szerint hajnali negyed háromig - helyi idő szerint délelőtt negyed tízig - adja ki a jüannak a dollárhoz, az euróhoz, a japán jenhez és a hongkongi dollárhoz viszonyított árfolyamát.

Az új rendszer lehetővé teszi a piaci szereplőknek, hogy valós idejű árajánlatokat tegyenek az azonnali jüankereskedésben más valutákhoz viszonyítva, először azóta, hogy Kína 1994-ben felállította devizapiacát. Az új paritásos árfolyamot 13 piaci szereplő jegyzéseiből képzik.

Kína júliusban szüntette meg a rögzített jüan/dollár árfolyamot, és az ország legfontosabb kereskedelmi partnereinek valutáiból képzett kosárhoz kapcsolta valutájának árfolyamát. Az új árfolyam 2,1 százalékos felértékelést jelent a dollárhoz képest.

A korábbi árfolyam-politikát folyamatosan bírálta mind az Egyesült Államok, mind Kína többi kereskedelmi partnere, mert a jüant rendkívül alulértékeltnek tartották, és hangsúlyozták, hogy ez tisztességtelen előnyhöz juttatja a kínai exportőröket a világpiacon.

Az árfolyam egyelőre messze elmarad az Egyesült Államok által megkívánt 10 százalékos felértékeléstől, de mostantól a jüan árfolyama naponta 0,3 százalékkal elmozdulhat az előző napi záró értékétől, ami elvben meghagyja a fokozatos felértékelődés lehetőségét.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a kínai jegybank beavatkozik az árfolyamsáv meghatározásába, ha azt a piaci fejlemények, a gazdasági és a pénzügyi helyzet szükségessé teszi. Az árfolyam mindenesetre sokkal rugalmasabban követheti a piaci feltételeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK