Továbbra is az eredményszemléletben számolt idei államháztartási hiánycél jelentős túllépésére és az euróbevezetés négyévi csúszására számítanak londoni elemzők. Teszik ezt azzal együtt, hogy központi kamatemelést egyelőre nem várnak.

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport londoni irodájának idei első európai feltörekvő piaci előrejelzése szerint a határidős magyarországi kamatpiac fél éven belüli fél százalékpontos pénzügypolitikai visszaszigorítást árazott be. A cég elemzői szerint azonban a forintnak igen meredeken, 260 forint/euró környékére kellene gyengülnie ahhoz, hogy az MNB monetáris tanácsában egyáltalán megkezdődjön a kamatemelési konszenzus kialakulása.

A JP Morgan forgatókönyve szerint a magyar alapkamatszint idén nem módosul a jelenlegi 6,00 százalékról, 2007 decemberéig viszont 1,00 százalékponttal 7,00 százalékra emelkedik. A bank annak ellenére sem vár kamatemelést 2006-ban, hogy előrejelzése szerint idén legalább 7,4 százalékra bővül az uniós norma szerinti GDP-arányos államháztartási hiány. Az elemzés kimondja, a Budapest Airport Rt. sikeres privatizációja nem jelent sok segítséget ahhoz, hogy Magyarország 2014 előtt meghonosíthassa az eurót.

2014 mint a magyar euróbevezetés valószínű dátuma más nagy londoni házak előrejelzéseiben is szerepel. A múlt hónapban a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő a közepes befektetői "BBB" sávba rontotta az addig elsőrendű "A" kategóriás magyar hosszú távú devizaadósi osztályzatot. A Fitch Ratings szuverén besorolásokért felelős igazgatója, Ed Parker szerint a 2006-os ESA95-ös hiány akár 9 százalék körüli is lehet, ha az autópálya-költségeket nem lehet költségvetésen kívül elszámolni; ennek alapján pedig a 2010-es eurócsatlakozás "valószínűtlen (..), reálisabbnak tűnik a 2014-es dátum".

A Dresdner-csoport londoni befektetési részlegének (DrKW) hétfőn kiadott európai feltörekvő piaci visszatekintése szerint a cél alatt (4,4 százalékon) teljesült tavalyi pénzforgalmi deficit a néhány, vártnál jobb tavalyi költségvetési adattal együtt "biztató költségvetési folyamatokra" és "viszonylag visszafogott költekezésre" utal.

A Dresdner elemzői szerint ugyanakkor a költségvetési kilátások "rövid távon még romlani fognak", mielőtt a következő években javulásnak indulnának. A DrKW megjegyzi, hogy a kormány csak a Mol Rt. által a bányászati jogokért befizetett 80 milliárd forint egyszeri bevételével tudott a pénzforgalmi hiánycél alatt maradni.

A cég elemzői szerint változatlanul felfelé ható kockázatok terhelik a 2006-ra kitűzött 6,1 százalékos, ESA95-ös szemléletű hiánycélt, és nem kizárható ennek jövőbeni felfelé történő felülvizsgálata. A 2006-os választási évre tervezett magas kiadások és az idei adóváltozások teremtette bevételi bizonytalanságok miatt a cég továbbra is "jelentős költségvetési túllépést" vár 2006 végére; ez pedig azzal a kockázattal jár, hogy a magyar befektetési konstrukciókkal kapcsolatos, jelenleg kedvező piaci hangulat a következő hónapokban romolhat.