A mintegy 150 honvédségi létesítmény eladásából 13-14 milliárd forintot remél a HM az idén. A hatszázmilliárdos ingatlanvagyon őrzése sokba kerül és felesleges, ám felmerül a kérdés, hogy a gyors értékesítés során sikerül-e elérni a legmagasabb árat.

A honvédség ingatlanállományát az egykori 120 ezer fős létszámra lett alakították ki, a hadsereget az ország területének vagy másfél százalékára kiterjedő vagyonkezelői joggal ruházták fel - írja a Népszabadság.

A sorkatonai szolgálat megszüntetése után tovább karcsúsodó és az idei esztendő végére már csak nem egészen harmincezer főt számláló szervezetnek azonban már nincs szüksége sok száz létesítményből álló, hatszázmilliárdot érő ingatlan vagyonra, ráadásul a használaton kívüli ingatlanok őrzése és állagmegóvása is milliárdokba kerül évente.

A honvédség használatában maradó objektumok felújítása nem halogatható sokáig, mert a szerződéses katona - a sorállományúval ellentétben - nem alszik emeletes ágyon, és azt is zokon veszi, ha a zuhanyból nem meleg víz folyik.

A pénz szűke miatti gyors értékesítéskor fennáll azonban annak a veszélye, hogy a "végkiárusításban" a létesítmények ár alatt kelnek el.

Az értékesítendő ingatlanok kijelöléséről a honvéd vezérkar indítványára a miniszter dönt, de a tranzakcióra a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak - 250 milliós értékhatár felett a pénzügyminiszternek - is áldását kell adnia. A honvédség kezelésében levő létesítményt ekkor kivonják az állami tulajdoni körből, értékbecsléseket végeztetnek, nyilvános pályázatot írnak ki, és ha az ajánlatok között húsz százaléknál kisebb a különbség, az ingatlan ára versenytárgyaláson dől el - mondta Bocskai István HM-szóvivő.

Kiugró árbevételre csupán néhány esetben számítanak: milliárdos tétel lehet például a XI. kerület határában lévő Vasvári Pál laktanya, illetve az újpesti Petőfi laktanya. De hogy fognak-e tolongani a jelentkezők egy aszódi üzletházért, egy tápiószecsői ABC-boltért vagy az ercsi lőtérért, azt Bocskai kérdésesnek tartja. Van persze még néhány kurrens ingatlan, például egy Margit-szigeti sporttelep, de a lepusztult balatoni üdülők esetében nem számítanak éles árharcra. Az idén egyébként 13-14 milliárd forintnyi bevételt remélnek.

Tavaly hét ingatlanon sikerült túladni, a bruttó bevétel pedig 7,7 milliárd - nettó hatmilliárd - forint volt. A legdrágábban a rosszemlékű "VÁP-os" (katonai rendész) Kinizsi laktanya kelt el: a több mint tizenkét hektáros XI. kerületi ingatlant 6,25 milliárd forintért, vagyis jóval a becsérték feletti áron vették meg. 74 milliót hozott egy budai lakás is, öt rétsági telekért viszont mindössze ötmilliót adtak.

A tavalyi hatmilliárd forintos bevétel nagyobb részét csaknem húsz katonai létesítmény teljes vagy részleges rekonstrukciójára fordították, például Budapesten, Egerben és Várpalotán legénységi épületeket újítottak fel, Szentendrén pedig a kiképzőközpont több épületét is átalakították. Az ingatlanokból befolyt pénz egy részét a Honvéd Kórház rekonstrukciójára költik.