Munkanélküli-járadékot kaphatnak vállalkozók

2006.01.11. 8:02

Január 2-a után a munkanélkülivé vált vállalkozók először igényelhetnek járadékot a Munkaerő-piaci Alapba történt tavalyi befizetéseik után.

A Munkaerő-piaci Alap felülről nyitott előirányzata erre a címre 2006-ban 1,9 milliárd forint, a tárca becslése szerint idén összesen 13 ezer ember kap majd járadékot - tudta meg a Napi Gazdaság Varga Ildikótól, az FMM osztályvezetőjétől. Az ennek alapjául szolgáló, az egészségbiztosítási járulékalap 4 százalékára rúgó vállalkozói járulékból az adóhatóság sajtóosztálya szerint 2005-ben 6,524 milliárd forint folyt be. Ez valamivel több, mint a költségvetési törvényben szereplő 11,2 milliárdos előirányzat fele, amelyet minimálbér-alapú befizetéssel kalkulálva a szaktárca 540-550 ezer befizetőt feltételezve határozott meg.

A járadék megállapításakor az előző négy évet veszik figyelembe - a munkanélküli 5 járulékfizetési nap után jogosult egynapnyi járadékra. A járadék folyósításának maximális időtartama 270 nap. Erre az a munkanélküli lehet idén jogosult, aki 2005-öt megelőzően három évig munkaviszonyban állt, majd az előző - már vállalkozói járulékfizetési kötelezettséggel terhelt - évben vállalkozói jogviszonya volt - mondta lapunknak Lőrincz Leó, a Foglalkoztatási Hivatal főosztályvezetője. Ezek alapján az a munkanélküli, aki az előző négy évben végig vállalkozó volt, legfeljebb 73 napig jogosult a járadékra.

A járadékot személyesen lehet igényelni a területileg illetékes munkaügyi központban, ahol fel kell mutatni az adóhatóság igazolását arról, hogy megszűnt a vállalkozói jogviszony, valamint a vállalkozói jövedelem összegéről. A járadékot ugyanis ez alapján határozzák meg. A járadék havi összegének el kell érnie a jogosultság kezdő napján hatályos öregségi nyugdíjminimum 90 százalékát, de nem lehet több, mint annak kétszerese. Vagyis jelenleg minimum 23 220, maximum 51 600 forintot kaphat havonta a vállalkozóból lett munkanélküli.

A járadék alapjául szolgáló jövedelmet a négyéves ciklus azon utolsó éve alapján számítják ki, amikor legalább hat hónapig fizette a vállalkozó a járulékot. Egyéb esetben a munkanélkülivé válást megelőző évben hatályos minimálbér lesz az alap. Az így meghatározott jövedelem havi átlagának 65 százaléka lesz végül a járadék kiszámításának alapja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK