A cseheknél bajos az uniós pénzek elosztása

2006.01.19. 8:52

Bonyolult, zavaros, nem mindig átlátható rendszerben megy végbe a közpénzek elosztása Csehországban, a pályázók nehezen jutnak hozzá az információkhoz is - írja egy most készült jelentés, amely szerint más országokban hasonló problémák vannak.

Kemény kritikát fogalmazott meg az Európai Uniótól származó pénzek csehországi elosztásával kapcsolatban a Transparency International (TI). A korrupcióellenes szervezet egy, az EU-források felhasználásának hatékonyságát vizsgáló, nemzetközi projekt keretei között arra a megállapításra jutott, hogy a közpénzek allokációja nagyon bonyolult, zavaros, nem mindig átlátható rendszerben megy végbe.

Az uniós pénzeket öt különböző alapon keresztül osztják el, ezek mindegyike más-más minisztériumhoz tartozik. A pályázók gyakran nehezen jutnak hozzá az információkhoz, amelyek ráadásul olykor már elavultak.

A TI nehezményezi azt is, hogy a tárcák a pályázatok elbírálásánál nagyobb hangsúlyt helyeznek a formai helyességre, mint a tartalomra, és időnként felszólítják a készítőket a hibák korrigálására, máskor viszont nem.

A cseh hatóságok emellett nehezen adják ki a szelekciós folyamat eredményére vonatkozó információkat. Csehország 700 milliárd korona (24,3 milliárd euró) támogatást kap a különböző EU-alapokból 2007 és 2013 között, öt nagyobb programra, mégpedig egy ipari és vállalkozói, egy infrastrukturális, egy humánerőforrás-, egy vidékfejlesztési és egy regionális programra.

A TI szerint azonban más országokban, így Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Észtországban, Lettországban és Litvániában hasonló problémák vannak az alapok elosztásánál.

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal elutasítja a jelentésben szereplő vádakat. Heil Péter elnökhelyettes szerint Magyarországon a támogatások elosztását részletes, átlátható jogszabályok határozzák meg, a végrehajtást pedig az Európai Uniónak is részletesen, írásban be kell mutatni, ezzel kapcsolatban pedig nem kaptak kifogást.

Ráadásul a támogatásokat felhasználó szervezeteknek a közbeszerzési jogszabályokat is be kell tartaniuk. A pályázatok feltételrendszerét, az elbírálás szempontjait a pályázat meghirdetésekor közzé kell tenni, a szelekciós folyamatot részletesen dokumentálni, a pályázókra vonatkozó döntést pedig indokolni kell.

A pályázóknak joguk van ahhoz, hogy a pályázatukkal kapcsolatos információkat részletesen megismerjék - a pályázók ezen jogának megsértésével kapcsolatban, a hivatal az eddig eltelt két év alatt egyetlen panaszt sem kapott. A pályázati eredményeket közzé kell tenni az interneten, ezt az adatbázist a hivatal naponta frissíti, így az NFH honlapja maximálisan megfelel a transzparencia elveinek - mondta lapunknak Heil. A visszajelzések alapján Magyarország áll ezen a téren a legjobb helyen a 25 tagország egészét tekintve.

KAPCSOLÓDÓ CIKK