Megszüntették az árvízvédelmi készültséget, melynek költsége december vége óta országosan 41,5 millió forint volt, azonban a belvízvédelmi helyzet továbbra is fennáll. A védekezés napi kalkulált költsége 16 millió forint, az erre fordított összeg az év eleje óta átlépte a 300 millió forintot, mely a szivattyútelepek üzemeltetéséből, a csatornaárkok gépi tisztításából és a munkabérköltségből tevődött össze.

Az elsődleges veszély elhárítása után - mivel számítani lehet egy második, még komolyabb belvízhullám megjelenésére - megkezdődött a megelőzés a veszélyeztetett belterületek és értékes mezőgazdasági területek védelmére. Ez a munka elsősorban az elhanyagolt állapotú belvízelvezető árkok gépi tisztítását jelenti, melynek során eltávolítják az akadályokat annak érdekében, hogy a csatornák megfelelő állapotba kerüljenek a tavaszi olvadásig, illetve a csapadékosabb időjárásig. Jelenleg felmérés zajlik, amelynek alapján a vízügy javaslatot tesz a szükséges munkálatokra és az azok elvégzéséhez szükséges anyagi keretre.

A belvíz elsősorban az alföldi megyékben és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében borít még jelentős területeket. Súlyos a helyzet Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol együttesen mintegy 30 ezer hektár az elöntött terület nagysága. Az érintett körzetekben 44 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget, közülük Vaskút, Gara, Kecel, Ibrány, Fegyvernek, Kenderes, Cibakháza, Nádudvar, Püspökladány, Kunhegyes, Bucsa, Kunszentmárton, Köröstarcsa és Murony második fokozatút.

A kormánydöntéssel felszabadított kétmilliárdos keret a védelmi bizottságok által elrendelt védekezés kiadásait biztosítja majd. A költségek a bizottság elnöke döntésének megfelelően folyamatosan számolhatóak el: a kifizetés tíznapos elszámolással, utólag történik, a Magyar Államkicstárhoz benyújtott számlák alapján.

Fotó: MTI
Az árok-karbantartás újabb pénzeket emész majd föl

A környezetvédelmi tárcánál további egymilliárd forint áll rendelkezésre az ár- és belvízvédelmi célokra, az agrártárca pedig az AVOP keretében fejlesztési célokra kétmilliárd forint összegű pályázati forrást biztosít a vízgazdálkodási társulatok részére.

A központi költségvetés tartalék keretéből a helyi önkormányzatoknak 785 millió 600 ezer forintot, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága részére 36 millió forintot, az FVM részére 392, 8 millió forintot, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium részére 785 millió 600 ezer forintot biztosítottak - mondta Tokár István, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei védelmi bizottság operatív csoportjának elnöke sajtótájékoztatóján.

Az összegek folyósítását a különböző tulajdonú területek felmérése előzi meg. A vízügyi igazgatósághoz az állami védművek karbantartása tartozik. A szakemberek megállapították, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye területén a védművek tisztítására 48 millió forintra van szükség. A vízgazdálkodási társulatokhoz az állami -és magántulajdonba tartozó kisebb csatornák tisztítása és kezelése tartozik. A megyei felmérés alapján a ezek redbetétele 313 millió forintba kerül majd.

Novák Endre - Barsi Szabó Gergely