Fotó: Fábián Évi
Kóka olajjal helyettsítené a földgázt

A magyar gázrendszer kapacitásainak a határaihoz közeledik, ezért további jelentős gázmennyiség felszabadítására és kőolajjal való helyettesítésére van szükség - mondta Kóka János gazdasági miniszter hétfőn, miután beszámolt a miniszterelnöknek a hideg időjárás kapcsán tett intézkedésekről.

A miniszter közölte: 24 óránként ülésezik az energiabiztonsági stratégiai stáb. Kóka János kérdésre válaszolva elmondta: nem várják, hogy a magyarországi gázfogyasztás eléri a kapacitás abszolút határát, de felkészültek rá.

"Stratégiánk az, hogy ahelyett, hogy korlátozzunk, igyekszünk további gáz-nagyfogyasztókat áttéríteni kőolajtüzelésre akkor is, ha az alapvetően a szerződésükben nem volt benne". Hozzátette: ha az erőművek és az ipari nagyfogyasztók áttérnek a gázról a tüzelőolajra, összesen mintegy öt- és kilencmillió köbméter közötti gázmennyiséget tudnak megtakarítani.

A gazdasági tárca vezetője elmondta, szerdán Párizsban egy energiabiztonsági konferencián hívja fel a figyelmet a kelet-közép-európai gázellátás egyoldalúságának tarthatatlanságára, kedden Brüsszelben pedig az energiaügyi biztostól kér segítséget ahhoz, hogy Magyarország politikai és költségvetési támogatást kaphasson az Európai Uniótól újabb gázvezetékek és gáztározó-kapacitások kiépítésére.

Gyurcsány Ferenc hideg februárra számít

Gyurcsány Ferenc kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a környező országokénál lényegesen nagyobb stratégiai kőolaj-tárolási kapacitása van, és az európai uniós előírást meghaladóan, 90 nap helyett 100 napig elegendő készlettel rendelkezik

A miniszterelnök közölte, hogy a középtávú meteorológiai előrejelzések szerint február második feléig az átlagnál alacsonyabb hőmérsékletre és hosszabb periódusokban fennmaradó hideg időjárásra kell felkészülni.

Mint mondta, a gázellátás területén továbbra is érvényben van az átállás annál a 34 nagyfelhasználónál, amely gáz helyett más fűtőanyagot is tud használni. "Egyelőre a mai ismereteink szerint további fogyasztásátállás vagy fogyasztáskorlátozás nincsen napirenden."

A miniszterelnök közölte: az ország energiafogyasztása lényegesen magasabb, ezt huzamosabb időn keresztül a következő egy-másfél hónapra az energiaszállításokkal és a tartalékok felhasználásával lehet garantálni.

[origo]/MTI