A Mátrai Erőmű hat robbantóbrigádot állított munkába, hogy megelőzzék a lignit befagyását a tárolókba; ettől függetlenül a rendkívüli időjárás nem okoz fennakadást az áramtermelésben.

Robbantásokkal biztosítják a Mátrai Erőmű tüzelőellátását, mert a lignit folyamatosan befagy a szénbunkerekbe a mínusz 15, mínusz 20 Celsius-fokos hidegben - tájékoztatott a társaság igazgatóságának elnöke kedden.

Ugyanakkor a rendkívüli időjárás nem okoz fennakadást az áramtermelésben, a 800 megawatt teljesítményű erőmű közel teljes kapacitásán üzemel - közölte Valaska József.

Mint elmondta: a 40 százalékos nedvességtartalmú lignit csupán mintegy negyed órát áll ugyan a szénbunkerekben és az adagoló berendezésekben, mielőtt a kazánokba kerül, de a nagy hidegben ez az idő is elegendő ahhoz, hogy tömbökké fagyjon és eltorlaszolja a járatokat.

Ebben a helyzetben a társaság hat robbantóbrigádot állított munkába, amelyek folyamatosan gondoskodnak a szénpálya felszabadításáról és a tüzelőanyag biztosításáról - közölte Valaska József.