Megkezdte szokásos éves összejövetelét Davosban a Világgazdasági Fórum. A svájci síparadicsomban 35. alkalommal rendezik meg több ezer résztvevővel a világgazdaság és a politika vezetőinek összejövetelét. Az államfők és vállalatvezetők vasárnapig egy esetleges energiaválságról, az iráni atomprogramról és az egyre kilátástalanabb világkereskedelmi tárgyalásokról folytatnak majd eszmecserét.

Megnyitotta kapuit a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum. A világ vezető politikusai, gazdasági és tudományos szakemberei vitatják meg a gazdaság jelenlegi legfontosabb problémáit - harmincötödik alkalommal. A fórumra összesen 2340 résztvevő érkezik 89 országból. Az alpesi üdülőhelyen szerdán 15 állam- vagy kormányfő, 60 miniszter, 23 vallási, 13 szakszervezeti és 30 civil szervezet vezetője jelenik meg.

A politikusok és üzletemberek mellett olyan, a világ sorsáért felelősséget érző sztár-aktivisták is tiszteletüket teszik a rendezvényen, mint Bono, Peter Gabriel. A fórumra összesen 243 eseményt hirdettek meg, egyszerre nyolc-kilenc tanácskozás zajlik majd párhuzamosan. A fórumnak otthont adó épületet szögesdróttal vették körül, katonák és rendőrök százai őrzik.

A tavalyi konferencia egy kicsit "puhább" témákkal szolgált - elsősorban a vállalatok társadalmi felelősségére koncentrált - ezért idén komolyabb, üzletiesebb programokat állítottak össze a szervezők. A nyitónapon rögtön egy esetleges energiaválságról esett szó. A tanácskozás résztvevői szerint az idei legnagyobb kockázatot a világgazdaságra az olajárak jelentik. Ugyanakkor figyelmet szentelnek Kína és India gazdasági felemelkedésének. A tanácskozáson harminc kereskedelmi miniszter is részt vesz - ez lehetőséget teremt arra, hogy folytassák a Hongkongban megakadt világkereskedelmi tárgyalásokat. Emellett természetesen fellengzősebb témák is akadnak: az egyik mostani fő téma például a "kreativitás szükségszerűsége" címet viseli.

A nemzetközi szervezetek, a kormányzatok illetékesei mellett több száz nagyvállalati vezető is találkozik Davosban, a legtöbbjük számára a fórum a kapcsolatépítés,a névjegykártyacserék színhelye, de többen közülük ágazati elemzéseket is adnak. Szerdán Peter Brabeck, a Nestlé elnök-vezérigazgatója nyersanyagpiaci helyzetértékelést adott, s véleménye szerint az energiahordozók árától eltekintve, már nem kell számolni a további drágulással. A múlt évben szerinte az élelmiszergyártóknak "fejfájást" okozott olyan nyersanyagok magas ára is, mint a tej, a kávé, s ennek okán kellett eredményeikről romló előrejelzést adniuk.

Emellett vasárnapig szóba kerül még a konferencián az amerikai folyó fizetési mérleg hiánya, ez az olajjal egyenértékű veszélyforrás a konferencia legtöbb résztvevője szerint. A hatalmas amerikai deficit meggyengítheti a dollárt, és letörheti az amúgy sem acélos amerikai fogyasztási kedvet. Amennyiben ez bekövetkezik, az az egész világ gazdasági növekedését lelassíthatja. Szintén komoly kérdés, hogy képes lesz-e az amerikai jegybank szerepét betöltő FED megtartani az Alan Greenspan elnök idején megszerzett befektetői bizalmat.

Szintén veszélyes lehet a kínai gazdaság kiegyensúlyozatlan növekedése: Kína növekedésének alapja jelenleg szinte kizárólag az export és a kívülről jövő beruházások, ez a modell azonban hosszú távon nem tartható fenn. A találkozó első napján elhangzott: a kínai hatóságoknak lépéseket kell tenniük a megfelelő szintű belső fogyasztói kereslet megteremtésére, és csökkenteni kell az ország aránytalanul nagymértékű megtakarításait.

A magyar kormány nem vesz részt a Világgazdasági Fórumon, az ugyanis pont egybeesik a csütörtöki magyar-horvát közös kormányüléssel.

Barsi Szabó Gergely