Az ár nem elég a mobilhűséghez

2006.02.01. 11:05

Csupán alacsony árakkal nem lehet új mobilügyfeleket szerezni, illetve a régieket megtartani. A felhasználóknak ugyanis nemcsak a költségek fontosak, hanem az is, hogy milyen a szolgáltató hálózata, márkájának arculata, s milyen új készülékeket kínál.

A Nokia megbízásából a GfK NOP által az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban, Thaiföldön és Brazíliában 3900 felhasználó bevonásával elvégzett felmérés szerint a költségek sokkal kevésbé játszanak szerepet a már meglévő ügyfelek megtartásában, mint az új felhasználók megszerzésében.

A Nokia közleménye szerint az ügyfelek megtartásában a márka arculata, a hálózat minősége, és a szolgáltatóváltás nehézségei sokkal nagyobb súllyal esnek latba, mint a költségekkel kapcsolatos megfontolások, s például a tervezett telefonálási szokások.

A kutatás kimutatta, hogy szolgáltató-választás előtt sok felhasználó alaposan tájékozódik, körültekintően utánanéz a lehetőségeknek, és több üzletbe benéz. A legtöbbször a fiatal, közepes vagy magas fizetésű, és nem régi felhasználók váltanak szolgáltatót: ők általában többet költenek mobiltelefonálásra, és jellemzően előfizetéssel rendelkeznek.

A felmérés kimutatta azt is, hogy az előfizetéses felhasználók például annak ellenére kevésbé tűnnek hűségesnek a kártyásoknál, hogy erősebb szerződés köti őket a szolgáltatóhoz. Ennek az lehet az egyik oka, hogy az előfizetéses ügyfeleket jobban érdekli az elvándorlásra ösztönző, bővebb szolgáltatás kínálata, a támogatott készülékek, illetve a speciális ajánlatok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK