Az orosz GDP 6,4 százalékkal nőtt tavaly

2006.02.01. 12:22

Főleg a gyorsan erősödő szolgáltatások táplálták a gazdasági növekedést, melyet az orosz gazdasági miniszter, German Gref november végén még csak 6 százalékosra valószínűsített.

Oroszország hazai összterméke tavaly 6,4 százalékkal bővült, a 2004-es, 7,2 százalékos többlet után, jelentették az orosz szövetségi statisztikai hivatalban szerdán, első becslésként. Oroszország hazai összterméke decemberben 7 százalékkal, az utolsó negyedévben 6,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, a Moscow Narodny Bank januárban kiadott GDP-mutatója szerint, amelyet a pénzintézet az orosz feldolgozóipar és a szolgáltatások maga készítette beszerzőmenedzser-mutatói alapján számol ki. Ezek alapján, a bank tavaly egész évre, 6,125 százalékos, átlagos növekedést kalkulált.

A harmadik negyedévben, átlagosan 6,6 százalékkal, a második negyedévben, átlagosan 6,1 százalékkal, a tavalyi első negyedévben, 5,0 százalékkal teljesített többet az orosz gazdaság az egy évvel korábbinál, ugyancsak a bank mutatói szerint. Az orosz kormány eredeti GDP-növekedési célkitűzése 5,9 százalék volt tavalyra.

A Moscow Narodny Bank kommentárja szerint főleg a gyorsan erősödő szolgáltatások táplálták a gazdasági növekedést, illetve az évközi gyorsulást.

Az orosz gazdasági miniszter, German Gref november végén még csak 6 százalékos GDP-növekedést valószínűsített tavalyra, miután orosz GDP, átlagosan 5,9 százalékkal nőtt a tavalyi első tíz hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

Oroszországban, októberben három hónap óta a legerősebb ütemben bővült a hazai össztermék - főként a szolgáltatások jó teljesítményének köszönhetően -, ugyanakkor az infláció is gyorsult, jelezte november elején a Moscow Narodny Bank.

Az orosz statisztikai hivatal szerint ugyanakkor a fogyasztóiár-infláció is erősödött: az első tíz hónapban 9,2 százalékos volt a fogyasztói árnövekedés, kissé enyhébb ugyan a 2004-es, első tízhavi 9,3 százaléknál, ám a helyzet rosszabbodott az első kilenc hónaphoz képest, amikor 8,6 százalékos volt a halmozott infláció.

Nemzetközi elemzők eredetileg csak 5,6 százalékos GDP-növekedésre számítottak, mert az ütem tavaly, év elején erősen lassult. 2005 januárban és februárban 4,8-4,8 százalékos többletet mértek az egy évvel azelőttihez képest.

A kormány várakozása szerint 2006-ban a GDP 5,6 százalékkal, 2007-ben 5,8 százalékkal, 2008-ban 6 százalékkal bővül. A Moscow Narodny Bank (MNB) szerint a GDP-emelkedés motorja továbbra is a lakossági fogyasztás, de fékezik az olajipar termelésbővítési gondjai. Vlagyimir Putyin orosz államfő 2004 május végén meghirdetett céljának megvalósításához - tíz éven belül a GDP megkétszerezéséhez - a gazdaságnak évente tartósan 7,2-7,3 százalékkal kellene növekednie.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK