A kezdeti gyengülés után magához tért a szlovák korona, amely a kormányválság hatására ingott meg a bankközi devizapiacon. Elemzők szerint ha előre hozott választásokat tartanak Szlovákiában, az átmenetileg gyengíthet a koronán. Ha a gazdaságélénkítő intézkedések eltörlésével kampányoló Smer párt kerül hatalomra, az komolyan megrengetheti a befektetői bizalmat.

Egyelőre nem érintette súlyosan a koronát a szlovák kormányválság. A Mikulas Dzurinda koalíciója elolvadni látszik, már csak a Magyar Koalíció Pártja tart ki a miniszterelnök mellett. A Kereszténydemokraták az után hagyták ott a koalíciót, hogy Dzurinda hétfőn nem volt hajlandó elfogadni az egyháznak nagyobb teret engedő vatikáni szerződést.

Ha az országban előrehozott választásokat tartanak, akkor valószínű, hogy a Robert Fico vezette baloldali populista Smer párt lesz a befutó. A Smer arra tett ígéretet, hogy hatalomra kerülve visszavonja Dzurindáék gazdaságélénkítő intézkedéseit: az egykulcsos adót, és nem vezetnének be tandíjat a felsőoktatásban.

A koalíciós válság hatására a korona kis mértékben gyengülni kezdett, azonban Lányi Bence, a Raiffeisen Bank elemzője szerint kedden délre újra erősödni kezdett. Lányi az [origo]-nak elmondta: egyelőre nem látszik, hogy milyen hatással lesz a koronára hosszú távon a szlovák válság. Az elemző szerint csak rövid távon okozhat gyengülést a régiós valutákban, Közép-Európát sokkal inkább a zloty és a forint mozgásai határozzák meg.

Lányi szerint Szlovákia számára azért lehet különösen kellemetlen a mostani válság, mert az ország nemrég csatlakozott az euró előszobájának számító ERM II-be, a korona jelentős gyengülése azonban elodázhatja az ország csatlakozását a monetáris unióhoz.

"Egyelőre kivárnak a befektetők" - állítja Misik Sándor, a Hamilton tőzsdeügynökség üzletkötője. Misik az [origo]-nak elmondta: amennyiben előrehozott választások lesznek, és a Smer győz, a befektetők elpártolhatnak Szlovákiától, és inkább a magyar, vagy a lengyel piacra áramoltatják a pénzüket. Misik szerint egyelőre a nagyarányú tőkebeáramlásnak köszönhetően nem fenyeget az a veszély, hogy bármely régiós valuta meggyengüljön.

Barsi Szabó Gergely