Gyurcsány: Paks állami tulajdonban marad

2006.02.07. 15:25

Paksot stratégiai kérdésnek tekinti a kormány, ezért a paksi atomerőmű tartósan állami tulajdonban kell, hogy maradjon - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az erőmű fennállásának harmincadik évfordulóján tett látogatása alkalmából Pakson.

"Miután Paks stratégiai kérdés, ezért nem bírja ki (...) a középszerű vagy kisstílű vitákat (...), ennek a kormánynak és azt hiszem, hogy minden más kormánynak az a szándéka, hogy (...) ez a négy blokk, amiből ma a paksi atomerőmű áll, az tartósan, ahogyan az a törvényben rögzítve van, állami tulajdonban kell, hogy maradjon" - szögezte le Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy újra és újra felvetődik az újabb blokkok építésének kérdése. Ezzel kapcsolatban a kormányfő azt mondta: "atomenergiára építve villamos energiát termelni, az nem csak energiapolitikai kérdés", ennél sokkal szélesebb értelmű biztonsági és környezetvédelmi kérdés.

Gyurcsány Ferenc közölte: most ez a kérdés nincs napirenden, a kormányzat környezetében ilyen döntés előkészítése sem folyik, de mint hozzáfűzte, ha valaha valaki ezt a kérdést fel fogja tenni, akkor "az a helyes, hogy Magyarországon erről a kérdésről népszavazás döntsön majd".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK