Hatósági áras lesz a villamosenergia

2006.02.07. 20:38

Hatósági áras lesz a közüzemi célra lekötött villamosenergia termelői ára a parlament hétfő esti döntése értelmében, de ez nem lesz hatással a végfelhasználói, így a lakossági árra sem. A törvény módosítása a kihirdetést követő nyolcadik napon lép hatályba, ám az erőművek vezetői szerint nem hoz lényeges változást.

A közüzem számára megtermelt villamos energiát a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) vásárolja meg az erőművektől, és adja tovább az áramszolgáltató társaságoknak. A közüzem mellett 2003 elejétől létezik a szabadpiac, amelyen a feljogosított fogyasztók szabad áron szerezhetik be az áramot.

A jogalkotó célja szerint a hatósági ár eszközével, a szerződésekben rögzített magas nyereséget biztosító értékesítési árakra lehet hatni. A javaslat indoklása bemutatta az erőművek nyereségességét, amely eszközarányosan 1997-ben még 8,23 százalék, 2000-ben 15,17 százalék és 2004-ben 22,36 százalék volt.

Szőllősi László, a Magyar Energia Hivatal főosztályvezetője elmondta: a módosítás eredményeként az erőművek értékesítési áráról, az energia hivatal ajánlása alapján, a gazdasági és közlekedési miniszter ad ki rendeletet.

Magyarországon a beépített villamosenergia-teljesítmény 8500 megawatt, amiből a rendelkezésre álló kapacitások 7600 megawattot tesznek ki. Ennek jelentős hányada, mintegy 80 százaléka az erőmű társaságok, közüzemi célra, hosszú távú szerződéssel lekötött kapacitás.

Valaska József, a Mátrai Erőmű Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy 2004-2005-ben, összességében öt százalékkal csökkentették a közüzemi termelői árat, amit a hatékonyság javulása tett lehetővé. A menedzsment számítása szerint az indokolt költségeket figyelembe vevő hatósági ár érdemben nem változtat az termelői áron.

Kuhl Tibor, a Dunamenti Erőmű Rt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint termelésük és bevételeik egyharmada a szabadpiaci villamos energia és hő értékesítésből származik, a többi közüzemi. Az elmúlt két évben, amikor a termelői ár nem tartozott a hatósági ár körébe, a szerződésekben tulajdonképpen a tüzelőanyag árának emelkedését és az inflációt vették figyelembe.

A Pannonpower három blokkja közül kettő termelésének termelői árát rendelet szabályozza - modta Péterffy Attila, erőművezető főmérnök. A társaság szerint a hatósági ár várhatóan nem változtat lényegesen a Pannonpower jelenlegi termelői árán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK