Irán miatt magasabbra szökhet az olajár

2006.02.07. 12:20

Újabb nagy londoni ház emelte jelentősen - jóllehet a többiekénél enyhébben - idei olajárátlag-jóslatát az iráni atomválság miatt, amelyet, eszkalálódása esetén, a cég szerint a külső portfóliófinanszírozásra szoruló feltörekvő piacok is megszenvedhetnek.

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési és elemző irodájának feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint az iráni olajexport fennakadását a bank továbbra is alacsony valószínűségű, de bekövetkezte esetén erőteljes piaci hatású fejleménynek tekinti.

Az iráni helyzet ezzel együtt is komoly felfelé ható kockázat a JP Morgan idei átlagár-jóslatára, amelyet ezért a cég - a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfélére vonatkoztatva - 3,30 dollárral 59,55 dollárra emelt, áll a keddi londoni elemzésben.

Más nagy londoni házak ennél jóval borúlátóbbak. A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci elemzéseket közlő háza minap kiadott új előrejelzésében azt írta: az iráni helyzet a következő hónapokban jelentős tényezője lesz az olajpiacnak, ahol a helyzet potenciális súlyosságát jelentős mértékben még be sem árazták. A ház ezért 7 dollárral 68 dollárra emelte a West Texas Intermediate-re megadott 2006-os, egész évi átlagos olajárjóslatát, és ezen belül a negyedik negyedévre 72,20 dolláros átlagár-előrejelzést adott.

Ezzel egy időben kiadott jelentésében a Goldman Sachs is jelentősen, 4,50 dollárral 68,50 dollárra emelte idei átlagos olajár-jóslatát a WTI-olajfélére, ugyancsak az iráni helyzetre hivatkozva. A Goldman elemzői is 70 dollár feletti negyedik negyedévi átlagot valószínűsítettek, amihez szerintük az erős amerikai kereslet önmagában is elég, de megjegyezték, hogy az iráni - és ezzel együtt a nigériai - helyzet rosszabbodása "ennél sokkal hamarabb is" meghozhatja a 70 dolláros olajat.

A JP Morgan keddi londoni elemzése szerint a globális pénzpiac már megszokta az erős gazdasági növekedés által magasba hajtott olajárszintet, de az eseteges iráni olajellátási sokk által okozott további, tartós áremelkedés már kikezdené a gazdaságba vetett bizalmat. A jelentés szerint egy olyan olajársokk, amely ellátási oldalról támad, erőteljesen lelassíthatja a világgazdasági növekedést, növelve a befektetői kockázatkerülési hajlamot, aminek következtében visszaesne a tőkebeáramlás a feltörekvő gazdaságokba.

A keddi JP Morgan-elemzés előtt egy nappal stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta Irán jelenleg is mélyen spekulatív, "BB mínusz" szintű szuverén adósi besorolását a Fitch Ratings, szintén az atomprogrammal kapcsolatos viszály kockázataira hivatkozva. A legnagyobb európai hitelminősítő a kilátás rontásához fűzött elemzésében azt írta: az iráni atomprogram körüli vita eszkalációja növeli annak kockázatát, hogy a nemzetközi közösség gazdaságilag káros pénzügyi szankciókat vezet be Irán ellen. A Fitch szerint még mindig van mozgástér az atomvita tárgyalásos rendezésére, de a kompromisszum lehetősége beszűkült.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK