Óriási nyereséget hoznak a napelemgyárak

2006.02.07. 11:38

A nagy keresletnek köszönhetően folyamatosan növekszik a német napenergia-cégek részvényeinek árfolyama a frankfurti tőzsdén, az árak már szinte képtelen magasságokban vannak a tényleges teljesítményhez képest.

A legnagyobb forgalmú német napelemgyártó, a Solarworld tavaly, egyenletesen növekvő teljesítménnyel, csaknem megháromszorozta nyereségét: adózott eredménye 52 millió euróra gyarapodott a 2004-es 18,1 millióról. Pénzforgalmi többlete (EBITDA) 108 millió euróra emelkedett a 2004-es 49 millióról. A forgalma 355 millió euróra nőtt 199,9 millióról.

A cég legutóbb 40 millió eurós adózott eredményt várt a tavalyi évre a korábban jelzett 25 millió helyett. Az árbevételt több mint 50 százalékkal, "jelentősen 300 millió euró fölé" várta, az októberben frissített vállalati előrejelzés szerint is. Korábban 280 millió eurót terveztek.

Az Egyesült Államok legnagyobb napenergetikai vállalkozása - a piac 60 százalékát birtokolva -, mostantól a német Solarworld AG, a társaság ugyanis megvette a brit-holland Shell konszern amerikai napenergiával foglakozó vállalkozását.

A múlt heti közlemény szerint a Solarworld Kaliforniában 60 megawattos termelési kapacitást szerzett, és - mintegy negyedmilliárd eurós beruházás után - ezzel a világ harmadik számú vállalatává lépett elő a japán Sharp és a brit BP olajtársaság mögé, a napenergiát hasznosító - napkollektorokat és hozzájuk szükséges berendezéseket gyártó - cégek sorában. Az Egyesült Államokban a cég nagyon bízik az ott augusztusban elfogadott energiaügyi törvényben, amely 30 százalékos adókedvezménnyel kecsegteti a napelemtáblák vásárlóit.

2004-ben adó után 18,1 millió euró volt a cég eredménye, az egy évvel korábbi, 5,4 millió eurós veszteséget követően. A bevétel 199,9 millióra emelkedett tavaly a 2003-as 98,5 millióról.

Európában a német cégek járnak az élen a napenergiát hasznosító berendezések gyártásában. A kisebb versenytárs, a Conergy bevétele, a harmadik negyedévben 100 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 49,9 millióról, adózott eredménye 3,5 millió euróra emelkedett a 3,2 millióhoz képest. A cég megerősítette éves előrejelzését: a bevétele várthatóan 500 millió euróra nőtt a 2004-es 285 millióról, az adózott eredménye 27 millió euróra gyarapodott 11 millióról.

Németországban olyan nagy a kereslet a napelemek iránt - de dicsérik a spanyol piacot is -, hogy az idei évre is már a tavalyi első negyed óta le van kötve a teljes gyártókapacitás.

A nagy keresletnek köszönhetően folyamatosan növekszik a német napenergia-cégek részvényeinek árfolyama a frankfurti tőzsdén, az árak már szinte képtelen magasságokban vannak a tényleges teljesítményhez képest. A spekuláció az ár/nyereség arányt 77,9-szeresre tornászta fel a SolarWorld részvényénél tavaly év vége felé, és 67,5-szörösre a Conergynél, miközben a hagyományos energiaszolgáltatóknál ez lényegesen alacsonyabb: az E.ON-nál 11,1-szeres, az RWE-nél 13,6-szoros.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK