Újabb dioxin-botrány veszélyezteti a piacot

2006.02.07. 16:03

A Magyar Sertéstartók Szövetségének értesülései szerint az újabb hollandiai és belgiumi takarmánybotrány miatt a különböző távol-keleti piacok helyett Magyarország irányába indultak el a tőkesertés szállítmányok Belgiumból és Hollandiából.

A közlemény kiemeli: a Sertésszövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a karantén alá vont 580 belga és holland sertéstelep állatállományában dioxin nevű rákkeltő anyag maradványát találtak.

Az érdekképviselet véleménye szerint a magyar fogyasztók egészségét a zéró tolerancia elvével kell megvédeni. A magyar sertéstartók ehhez tartják magukat, azaz a forgalomba kerülő hús minimális mennyiségű dioxint sem tartalmazhat.

A Sertésszövetség ezért arra kéri a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy a magyar fogyasztók érdekében csak a szigorú magyar előírások betartása mellett engedje forgalomba hozni a külföldi tőkehúsokat és húsféleségeket. Véleményük szerint meg kell vizsgálni a karantén előírásának lehetőségét is az élőálla-import során.

A közlemény rámutat: az érintett országokból származó húsok forgalomba hozóinak minden kétséget kizáróan kell igazolniuk a dioxinmentes eredetet, és ezt a magyar hatóságoknak szigorúan kell ellenőrizniük a fogyasztók érdekében.

A Sertéstartók Szövetsége arra kéri a fogyasztókat, hogy továbbra is bízzanak a Magyarországon előállított sertéshúsok minőségében, amelyek jobb minőségűek és garantáltan mentesek efféle rákkeltő anyagoktól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK