A kormány keddi ülésén elfogadta a Pénzügyminisztérium javaslatát és felhatalmazást adott arra, hogy március 31-ig Magyarország bejelentse Brüsszelben: élni kíván az otthonápolás, a lakásfelújítási szolgáltatások, valamint a kis értékű szolgáltatások területén a kedvezményes áfa alkalmazásának lehetőségével 2010. december 31-ig.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa (Ecofin)   egyetértett azzal, hogy a korábbi kilenc tagország után az újonnan csatlakozott országokban, illetve az egész integrációban lehetővé váljon bizonyos élőmunka-igényes szolgáltatások kedvezményes áfa-körbe való sorolása.

Az Európai Bizottság az egyes tagállamoknak öt olyan szolgáltatást javasolt a kedvezményes áfakörbe sorolásra, amelyből a tagállamok választhatnak.

A pénzügyminiszter korábban elmondta: idén január 24-én nyílt meg annak a lehetősége, hogy az újonnan csatlakozott 10 ország is azon tagállamok körébe lépjen, amelyek egyes, magas élőmunka-igényű ágazatok esetében kedvezményes áfa-kulcsot alkalmaznak. Korábban az EU kilenc tagállama ideiglenes jelleggel érvényesíthette ezt a kedvezményes adózást, ennek határideje előbb 2003 végén, majd 2005 december 31-én járt le.

Az Ecofin a közelmúltban úgy döntött, hogy az élőmunka-igényes területeken a kedvezményes kulccsal történő adózást 2010 december 31-ig meghosszabbítja, és eddig a határidőig mind a 25 tagállam kiterjesztheti az érintett ágazatokra a kedvezményes áfáztatást úgy, hogy az unió 6-os áfa direktívájának K-mellékletében szereplő öt tevékenység közül választhatnak az tagországok.

Ezen öt tevékenység közé tartoznak a kisebb javítási szolgáltatások (például kerékpárok, cipők és bőráruk javítása), a magánlakások felújítása és javítása, az ablaktisztítás, a takarítás magánháztartásokban, a házigondozói szolgálat, valamint a fodrászat.

Veres János pénzügyminiszter vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta a kormánydöntést legkésőbb ez év március 31-éig kell megküldeni az Európai Bizottságnak.

A pénzügyminiszter szerint az áfacsökkentésről a végleges döntést az Európai Bizottság, illetve az Ecofin jóváhagyását követően minden valószínűség szerint már az új megválasztott parlament hozza majd meg.

Veres János elmondta: a mostani parlament minden valószínűség szerint nem tud foglalkozni a kérdéssel. Ez év április 9-én lesz először esély arra, hogy az Ecofin egy informális találkozó keretében áttekintse a tagállamok részéről beérkezett kérelmeket. Ezután legkorábban április végén vagy május elején dönthet az ügyben az Európai Unió valamelyik Miniszteri Tanácsa, de a végső döntést várhatóan az Ecofin hozza meg az érintett területeken az áfa-csökkentés ügyéről.