A szerda délutáni jelentős gyengülés után csütörtökön némileg erősödött  a forint. Az euró árfolyama csütörtök délután 253 forint környékén stabilizálódott. Elemzők azonban további gynegülést valószínűsítenek.

Hirtelen nagyot gyengült a forint szerda késő délután, mikor a Moody's nemzetközi hitelminősítő bejelentette, hogy a magyar adósság kilátását negatívra változtatta. Az euró árfolyama a hír hatására 254 forint közelébe emelkedett. Csütörtökön viszont  már 252,60 és 253,90 forint között jegyezték az uniós devizát. A forgalom kisebb volt a szerdainál, és nem volt jele idegességnek a piacon.

Üzletkötők úgy vélik, hogy a jegybank monetáris tanácsának hétfői kamatdöntő ülése előtt nagyobb a valószínűsége egy 254 forint felé tartó euró árfolyamnak, mint egy 252 forint felé tartónak. Ehhez hozzájárul a régiót érintő negatív befektetői hangulat is - mondják a piacon. A zloty is gyengült nap folyamán, noha a forintnál kisebb mértékben.

Míg a magyar jegybank várhatóan nem változtat a jelenleg 6 százalékos alapkamaton, az ugyancsak hétfőn ülésező lengyel jegybank várhatóan 25 bázispontos csökkentésről dönt, és a kamatcsökkentési várakozás is gyengíthette a lengyel valutát.

A dollárral délután 212,00 forint körül kereskedtek, mintegy 50 fillérrel gyengébben a szerdai 212,45/55 forintnál.

A forintpiacon az overnight és a tomnext kamat mintegy 20 bázisponttal 5,90/6,00 százalékra csökkent, a hosszabb lejáratokon 5-10 bázisponttal mentek le a kamatok. Az egyéves hitelhez például 6,35 százalékon lehetett hozzájutni, míg szerdán 6,41 százalék volt a Bubor ezen a lejáraton.

Az államkötvények másodpiacán nem folytatódott a szerdai 10-16 bázispontos hozamemelkedés, bár a mindössze 1-5 bázispontos referenciahozam-csökkenés után még mindig magasan maradtak a hozamszintek.

A jövő csütörtökön aukcióra kínált 2009/E államkötvényt valószínűleg drágán tudja majd értékesíteni az Államadósság Kezelő Központ, amely 65 milliárd forintnyit ajánlott fel az aukcióra.