A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 2005-ben 5,6 százalékkal, a IV. negyedévben 6,2 százalékkal, decemberben 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaknak megfelelő adatokat a naptárhatástól megtisztított, előzetes számítások alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A KSH jelentése szerint az egy hónappal korábbihoz képest decemberben 0,2 százalékos emelkedést mutatott a szezonális és naptárhatástól megtisztított volumenindex. Tavaly novemberben, a változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 7,2 százalékkal, az első tizenegy hónapban 5,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján.

A kiskereskedelmi eladások volumene 2004 decemberében 2,2 százalékkal, a IV. negyedévben 3,4 százalékkal, az év egészében 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2005-ben folyó áron 5644 milliárd forint, ezen belül, decemberben 642 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A decemberi forgalom éven belüli, kiemelkedő súlya 2005-ben mérséklődött. A decemberi eladások értéke az éves átlagos havi forgalmat 2004-ben 38,6 százalékkal, 2005-ben 36,5 százalékkal haladta meg.

Az átlagnál gyorsabban, 5,3 százalékkal nőtt decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma. Ezen belül a vegyes termékkörű üzletek, a hipermarketek, szupermarketek eladásai 5,4 százalékkal bővültek; az élelmiszer-szaküzletek eladásai 4,0 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 4,7 százalékkal bővültek. Ezen belül a legdinamikusabban az illatszer-, valamint a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem változatlan áras forgalma nőtt. Dinamikusan emelkedett az iparcikk jellegű vegyes üzletek, valamint a csomagküldő kiskereskedelem értékesítése is. Mérséklődés volt a használtcikk- és az egyéb iparcikk-kiskereskedelemben.

Az egy hónappal korábbihoz képest decemberben - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,3 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,2 százalékkal csökkent.

Az Eurostat előzetes becslése szerint 2005 decemberben az EU- 25 átlagában 2,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene 2004 decemberéhez képest, naptárhatással kiigazítva. Az eurózóna országaiban ennél mérsékeltebb, 0,8 százalékos növekedést jeleztek. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva decemberben a 25 tagországban 0,4 százalékos, az eurózónában 0,1 százalékos emelkedés következett be a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A még nem minden országra publikált adatok szerint az előző év azonos hónapjához mért legmagasabb, 23,9 százalékos növekedést a lett, 16,1 százalékot a litván és 12,4 százalékot a szlovén kiskereskedelem érte el. Nagy-Britanniában 4,7 százalékos, Franciaországban 2,1 százalékos bővülést regisztráltak. Csökkent viszont 1,8 százalékkal a kiskereskedelem Németországban.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai eladási volumene 2005 decemberben 1,1 százalékkal, az év egészében 1,6 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A gépjárműüzemanyag eladások az év utolsó hónapjaiban megélénkültek.

A volumenindex decemberben 8,9 százalékos, az év egészében 2,6 százalékos növekedést mutatott az egy évvel korábbihoz képest. A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított, kiigazítás nélküli hazai kiskereskedelmi forgalmi volumen 2005. decemberben 3,6 százalékkal, 2005 egészében 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.