Csehországban jelenleg az egy főre jutó GDP az uniós átlag 73 százalékát teszi ki, öt év múlva pedig elérheti annak 100 százalékát - legalább is a cseh miniszterelnök szerint.

Csehország az egy főre jutó GDP tekintetében 2013-ra eléri az EU átlagát - ígéri Jirí Paroubek. A miniszterelnök évente 4-6 százalékos gazdasági növekedésre és a korona 2,5-3 százalékos felértékelődésére számít a következő időszakban, s ez lehetővé tenné a fejlettségbeli lemaradás fokozatos felszámolását - olvasható a Világgazdaságban.

A tavalyi adatok szerint Csehországban az uniós átlag 73 százalékát tette ki az egy lakosra jutó bruttó hazai termék, s ez jobb eredmény, mint amellyel a régi tagországok közül Portugália büszkélkedhet. Ami a korona erősödését illeti, Paroubek nemrég azt mondta, hogy a 2010-re tervezett euróátvétel időpontjáig 25 koronára változik az euróárfolyam.

Az AFP által megszólaltatott szakértők ambiciózusnak, de elvben teljesíthetőnek ítélik a miniszterelnök célkitűzését. Bokor Tibor, a prágai Wood and Company brókercég elemzője emlékeztet arra, hogy tavaly a cseh gazdaság öt százalékkal bővült, miközben az uniós átlag csupán 1,7 százalékkal. A nemzeti valuta folyamatos felértékelődése is segíti az életszínvonal emelkedését - tette hozzá.

A meghatározó nyugat-európai országokban középtávon sem várható a növekedés érdemi gyorsulása. Az is Paroubek jóslatának realitása mellett szól, hogy az EU-hoz hamarosan csatlakozó Románia és Bulgária lefelé viszi majd az egy főre jutó GDP-t az unió átlagában.