Együttes végrehajtás címén 37 energatikai projekt áll előkészítés alatt Magyarországon. A fel nem használt széndioxid-kvóták révén, ez több tíz milliárd forintnyi tőkét és több száz megawatt beépített kapacitást jelent Magyarország számára.

Az együttes végrehajtási projektek lényege, hogy egy magyar és egy külföldi cég az itteni szén-dioxid-emissziót csökkentő beruházásokat eszközöl. A külföldi társaság ennek fejében, a meg nem termelt széndioxid utáni kvótákat "elviszi" Magyarországról, s azok a kiotói egyezmény alapján, beszámíthatók anyaországának kibocsátásába. Így az ottani emisszió meghaladhatja a jegyzőkönyvben vállalt kibocsátási plafont, az egyezmény megsértése nélkül - írja a Napi Gazdaság.

Ha minden jól megy, akkor hatvan napon belül megérkezik a jogerős építési engedély a dél-nyírségi Bioenergia Projektre, amely egy, az úgynevezett együttes végrehajtás (joint implementation) keretében, külföldi tőkéből épülő energetikai beruházás - közölte Polgári István, a Liget Bioenergia Művek (LBM) Kft. ügyvezetője.

Jelen pillanatban igencsak bőséges a hasonló céllal létrehozandó beruházások listája, hiszen összesen 37 cégnek adtak ki a szakhatóságok támogatói vagy jóváhagyói nyilatkozatot az együttes végrehajtási projekthez - közölték a környezetvédelmi tárcánál. Ezek közül 14 cégnek van már jóváhagyó nyilatkozata, azaz vélhetően hasonló készültségi szinten vannak, mint az LBM projektje. Amennyiben ezek meg is valósulnak, úgy az évente 2,3 millió tonna eru (emission reduction unit), azaz széndioxid-kvóta kibocsátásának felel meg, míg a beruházások értéke több tíz milliárd forintra rúg. A beadott tervek jó része szélerőművek felépítésére irányul: korábban 100 megawatt kapacitásról adott ki támogató nyilatkozatot a gazdasági tárca, amelyet most 330 megawattra kíván növelni.

Az LBM projektjével a 2008-2012 közötti elszámolási időszakban, valamivel több mint félmillió tonnányi széndioxid-kvótával csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása. Így a beruházásban részt vevő, japán Tohoku Electric Power Co. Ltd. majd félmillió tonnával csökkentheti anyaországbeli kibocsátását. Az LBM megújuló erőműve, összesen 11 milliárd forintba kerül majd, amelynek 70 százalékát bankhitelből finanszírozzák. A fejlesztésben jelentős tulajdont kap a japán vállalat, valamint tulajdonos lesz még a Magyar Fejlesztési Bank Rt., a projektfejlesztő EGI Rt. valamint az LBM - közölte Polgári.

A Szakoly település közelében felépülő, 20 megawatt teljesítményű biomasszás blokkot, az első években szinte teljesen a helyi állami és magán erdészetekből megvásárolt faaprítékkal és faforgáccsal fűtik majd. A nyersanyagot, összesen, mintegy négyezer négyzetkilométernyi területről fogják begyűjteni. Emellett úgy tűnik, sikerül megállapodni hét helybéli vállalkozóval is, akik fejenként 400-500 hektáron energiaerdőt telepítenének.

Polgári szerint persze, mindehhez jól jöhet majd az, hogy a földalapú támogatások mellett, energetikai céllal termesztett növények után is igényelhető kiegészítő támogatás. Arról nem is beszélve, hogy a terményt mindenképpen átvenné az erőmű, mivel az energiaerdő faanyagának ára legalább 10 százalékkal lenne alacsonyabb, mint a faaprítéké. Mindez persze, helyi szinten jelentős munkahely-teremtéssel járna, hiszen az erőmű legalább 50 főt, míg az energiaerdők betakarítása és aprítása, további 150 főt foglalkoztatna az LBM ügyvezetőjének számításai szerint.