Ingatlanért járadékot ad az OTP-érdekeltség

2006.02.27. 13:37

Az OTP Életjáradék Ingatlanbefektető Zrt. idén mintegy 1500-2000 ingatlanra szeretne szerződést kötni, ennek révén hozzávetőleg 20-22 milliárd forint értékű ingatlant kíván felhalmozni a portfóliójában - nyilatkozta Hild Imre, az ingatlanforgalmazó társaság vezérigazgatója az MTI-nek.

A vezérigazgató elmondta, az OTP Életjáradék 2006 márciusában elkezdi az anyabank, az OTP vidéki hálózatában is terjeszteni a termékeit.

A vezérigazgató kifejtette: az alapítástól, azaz az elmúlt év végétől idáig 180 komoly érdeklődés futott be a pénzügyi vállalkozáshoz, az érdeklődők által felajánlott ingatlanok összértéke mintegy 2 milliárd forintot tett ki.

Az OTP Bank 2005. december 23-án 100 százalékos tulajdonú társaságot alapított OTP Életjáradék Ingatlanbefektető néven. Az OTP Életjáradék fő üzleti tevékenysége a magánszemélyekkel kötött életjáradéki szerződéseken keresztül szerzett ingatlanokból álló portfolió kialakítása, kezelése és hasznosítása, a cég jegyzett tőkéje 500 millió forint.

Az OTP leánycége a 65 év felettiek számára ajánlott ingatlanfedezetű életjáradék-konstrukcióval biztonságos, hosszú távú, élethosszig fizetett inflációkövető terméket ajánl azoknak az idős embereknek, akik életjáradék ellenében lakóingatlan-vagyonukat készpénzzé akarják tenni.

A konstrukció lényege az, hogy az ingatlan tulajdonjogáért az ügyfél egyösszegű előleget és havi rendszeres inflációkövető járadékot, lakásbiztosítást kap. Emellett a bankcsoport állja a közös költség nem használattól függő részének megfizetését, és az ingatlan állagmegóvásához szükséges karbantartási munkálatokat is díjmentesen biztosítja.

Az előleg, illetve a járadék arányát és mértékét több verzióból választhatja ki az ügyfél.

A termék keretében az idős ügyfél javára életjáradéki és élethosszig tartó használati jogot is bejegyeznek, ezért az érintettek (akik lehetnek egyedülálló személyek, házastársi, vagy élettársi közösségben élők) továbbra is zavartalanul élhetnek otthonuk megszokott kényelmében.

A vezérigazgató elmondta: az életjáradék összegét az ügyfél kora, neme befolyásolja, az is szerepet játszik, hogy egyénileg, vagy társas kapcsolatban használja-e az ingatlant, illetve a választott megoldás, az ingatlanának értéke, és egyéb, az adott   ingatlannal kapcsolatos kockázati tényezők határozzák meg az összeget. A felajánlott ingatlan lehet önálló lakás, társasházban lévő lakás illetve családi ház is.

A lakóingatlan forgalmi értékét az OTP Ingatlan Rt. állapítja meg. Az életjáradék és az előleg összegének meghatározása a tényleges forgalmi érték alapján történik, tehát nem lakott vagy hitelbiztosítéki értéken.

Az ügyfél igénye szerint 5, 10, 15 és 20 százalék közötti előleget  fizetnek ki számára, az életjáradék havonkénti összege természetesen a kifizetett előleg összegétől függően változik, és évente az inflációval azonos mértékben nő majd. A 20 százalékos variáció arra az esetre áll fenn, ha az ügyfél nem kívánja tovább használni az ingatlant és a szerződés megkötése után kiköltözik az ingatlanból. Természetesen ebben az esetben is élete végéig kapja az életjáradékot a szerződést kötő idős ügyfél.

Az OTP Életjáradék áll minden értékbecslési, ügyvédi illeték- illetve ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzési költséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK