Oroszország erősítene a magyar gazdaságban

2006.02.27. 8:09

A gazdasági kapcsolatok állnak Vlagyimir Putyin február 28-i látogatásának középpontjában, orosz részről egyértelműnek látszik a magyarországi jelenlét erősítésének szándéka.

A Putyin-látogatás előkészítése érdekében, a hónap elején Moszkvában járt több magyar miniszter is. Várhatóan néhány gazdasági tartalmú megállapodást is tető alá hoznak - írja a Napi Gazdaság.

Valószínűleg komolyan lobbiznak azért, hogy a Gazprom részt vegyen a magyar gáztároló kapacitás kiépítésében és feltöltésében. Az MVM Rt. és az orosz Egyesült Energiarendszer is megállapodás aláírására készül. Megegyeznek egy tízmillió eurós közös projekt keretében felépülő, miskolci nanotechnológiai innovációs központ létrehozásáról, valamint szignálják a középtávú gazdasági együttműködést szabályozó keretegyezményt is.

A magyar fél számára azért is különösen fontos a jó kapcsolatok ápolása Moszkvával, mert Oroszország az EU-n kívüli országok között a magyar vállalatok első számú külkereskedelmi partnere. Az orosz elnök holnap kezdődő, kétnapos látogatása során kiemelt hangsúlyt kapnak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, amit alátámaszthat, hogy Putyin kíséretében sok az üzletember.

A két ország gazdasági kapcsolatát máig döntően meghatározza, hogy Magyarország Oroszországból szerzi be a fosszilis energiahordozók jelentős hányadát. A magas világpiaci árak miatt, középtávon nem is várható komoly változás. A kétoldalú forgalomban a magyar import 80 százalékát adják az energiahordozók. A magyar kivitel korábbi önmagához képest 2003 és 2005 között derekasan emelkedett, ám még így csak alig haladja meg az egymilliárd dollárt.

A befektetési kapcsolatok egyelőre elmaradnak a várakozásoktól, mivel Oroszország tőkekihelyezési szempontból még mindig kockázatos a magyarok számára. A GKM szerint várják orosz cégek részvételét több jelentős magyar versenytárgyaláson, például a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítására vagy a budapesti metró építésére kiírandó pályázatokon.

Izgalmas tárgyalási fejezet lehet az egymás területén lévő diplomáciai célú ingatlanok hasznosításáról szóló keretegyezmény módosítása. Az MTI szerint a magyar külügy a Moszkva egyik legdrágább városrészében lévő - ingatlanszakértők szerint -, legértékesebb ingatlanok egyikének számító, magyar kereskedelmi képviselet eladását tervezi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK