Valótlanok lehetnek a lakásépítési adatok

2006.03.03. 15:01

Bár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 41 ezer lakás épült tavaly, ennél minden bizonnyal magasabb a valós szám, mert a befektetők a kész lakások egy részét, az alacsonyabb áfa miatt csak idén nyilvánították befejezetté - mondta Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke egy pénteki konferencián.

"Hogy hány lakást nem adtak át a múlt évben, arra majd a kiugró, első negyedéves adatok adnak magyarázatot" - tette hozzá az elnök, a vasárnap estig nyitva tartó budapesti Lakásvásár kísérő rendezvényeként megrendezett, Lakáspiac 2006 című konferencián.

A cégek számításai szerint múlt év negyedik negyedévében legfeljebb 2500 eladatlan lakás volt Budapesten, de az év végére ez is lecsökkent 2000-re - mondta Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum elnök-vezérigazgatója.

A legkeresettebb kategória a 41-60 négyzetméteres lakás. "Ezen az alapterületen az egy szoba, másfél szoba, illetve az egy szoba két félszoba, a legkönnyebben eladható" - ismertette az elnök-vezérigazgató.

Becslése szerint, ma átlagosan az átadáskor a lakások 80 százalékát sikerül értékesíteni. Ez a tendencia tartósnak tűnik. Mint ahogy az is törvényszerű, hogy a rossz helyen felépített és a nem megfelelő árérték arányú lakásokat nagyon nehéz eladni - tette hozzá.

A konferencia egyik visszatérő témája a forint- és devizahitelek viszonya volt. Az igénylők nem figyelnek a devizahitelek kockázatára, mindössze a havi törlesztő részlet nagyságát veszik számba a döntésük előtt.

Ezért alakult át a hitelpiac mára úgy, hogy túlsúlyossá váltak a devizahitelek. Zádori János, a Földhitel- és Jelzálogbank kommunikációs igazgatója elmondta, hogy tapasztalataik szerint a családi házat építők azért vesznek fel inkább devizahitelt támogatott forinthitel helyett, mert így nem kell szorosan elszámolniuk a költségekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK