Online kölcsönök segítik a harmadik világot

2006.03.06. 7:50

Az internet forradalmasította a kapcsolatot, a fejlett világ hitelezői és a fejlődő országok kisvállalkozói között; legyen az illető akár kenyai farmer, akik új teheneket vásárolna, avagy indiai varrónő, aki saját boltot akar nyitni. Az online hitelközvetítés jótékony célokat szolgál, de a pénz nem adomány: a kisvállalkozók visszafizetik a kölcsönt. Aki azonban nem hitelezne, hanem adakozna, szintén az interneten találhat támogatható ügyeket.

Dennis Whittle 14 évig dolgozott a Világbank kötelékében, feladata a nagy fejlesztési projektek felügyelete volt, amelyek óriási hiteleket használtak föl. Ám 1997-ben főnöke új feladatot adott neki - a kis projektek tőkésítését. Több meghiúsult kísérlet után, melyek során Whittle megkísérelte ezen mini projekteket átpréselni a Világbank bürokráciáján, úgy döntött, összehívja kollégáit egy "brainstorming"-ra. "Egy nap bementünk kollégáimmal a Világbank egyik üres szobájába, és ezt találtuk ki: mi lenne, ha mindenkit beengednénk a bankba, és elővezethetné az ötletét. És mi lenne akkor, ha ugyanezen napon el is bírálnánk az ötletét," mondta Whittle.

Úgy döntöttek, megvalósítják a tervet, és az sikeresnek bizonyult. 85 ország több mint 1000 kisvállalkozása terjesztette elő ötletét kis üzletekre és non-profit projektekre. Több mint 500 döntőst választottak ki, akik azután Washingtonba mehettek, hogy tőkét kapjanak ötletükhöz. A döntő napján a Világbank mintegy 5 millió dollárt (több mint egymilliárd forint) ítélt oda kis induló vállalkozások tucatjainak - írja a BBC. Amire Whittle mégis a leghatározottabban emlékszik, az egy dél-afrikai asszonnyal folytatott beszélgetés volt, aki azon a napon nem "nyert" semmit. Ennek ellenére nem volt nyugtalan, sőt, meggyőződése volt, hogy szerte a világban egy csomó olyan ember van, aki hitelezné projektjét - ha tudnának róla.

Dennis Whittle kilépett a Világbanktól, és hat évvel ezelőtt ő és egy munkatársa elindított egy privát internetes mikrofinanszírozási programot, amelyet Global Giving-nek, vagyis Globális Adakozásnak neveztek el. "A Global Giving képessé teszi a fejlődő világ népeinek szerény projektjeit, hogy összejöhessenek azokkal a viszonylag kis adományozókkal szerte a világban, akik segíteni akarnak nekik, hogy változtassanak," - mondja Whittle.

"A honlap az eBay és az Amazon kombinációja. Az ötlet az, hogy a szegény országok alkalmas projektjei szerte a világból listára kerülhetnek, hogy támogatóra lelhessenek. Ha valaki adományozni szeretne, és mondjuk segítene a HIV sújtotta afrikaiaknak, találhat ilyen jellegű projekteket. Úgy működik, mint egy klíringintézet." A potenciális támogató átnézhet egy listát a szerény lehetőségekkel rendelkező projektekről a Global Giving website-on. Több információért akár e-mailt is küldhet a projekt vezetőjének. Az adományozó akár egy egészen kis, 10 dolláros támogatásról is dönthet; noha volt már példa 150 000 dolláros támogatásra is.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK