Londoni elemzők szerint értelmetlen az euró-népszavazás

2006.03.20. 13:17

Londoni elemzők szerint politikai zavarokat okozhat Magyarországon egy euró-népszavazás. Az elemzők szerint nem tiszta, hogy mik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szándékai a véleménynyilvánító népszavazással. A Goldman Sachs elemzői szerint ha a referendumon győz is az euró bevezetőinek tábora, a 2008 as felkészülés már akkor is késő a 2010-es bevezetéshez. Az elemzők szerint az EKB jóval szigorúbb lesz az újonnan csatlakozott tagállamokkal, mint az eurózóna jelenlegi tagjaival.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint politikai bizonytalanságot okozhat az euró magyarországi bevezetéséről 2008-ban tartandó népszavazás mindkét nagy párt által támogatott ötlete, amelyet az elemzők a választási kampány elemének tartanak.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által naponta összeállított európai helyzetjelentések hétfői kiadása szerint "nem világos", hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek mi a szándéka a (véleménynyilvánító) euróreferendummal.

A ház szerint 2008-ban már túl késő lenne elkezdeni a felkészülést a 2010-es eurócsatlakozásra, és a 2010-es belépési dátum megszavazása "nem fogja azt hirtelen elérhetővé tenni". Nehéz elképzelni, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) elnézőbb lenne, csak azért, mert a magyar közvélemény támogatja a 2010-es időpontot, áll a Goldman Sachs hétfői gyorselemzésében.

A ház már a múlt héten, az euróövezet bővítési kilátásairól Londonban kiadott, húszoldalas külön jelentésében azt írta: az EKB valószínűleg még sokkal szigorúbban fogja érvényesíteni a maastrichti feltételrendszert az euróövezetbe belépni szándékozó új EU-tagországok esetében, mint az alapító tagok felvétele idején, ezért például Magyarország és Lengyelország nem számíthat arra, hogy ebben az évtizedben felvételt nyer a valutaunióba, amely "egyáltalán nem is látja szívesen" az új EU-tagokat.

Hétfői kommentárjában a Goldman Sachs - megjegyezve, hogy a Fidesz a múlt héten a GDP-arányos egészségügyi kiadások 7 százalékra emelését ígérte a jelenlegi 4,2 százalékról, hétvégi kongresszusán pedig megerősítette egyéb költekezési és adócsökkentési ígéreteit is - azt írta: a költekezési ígérgetések olyan környezetet teremtenek, amelyben a választások után nehéz lesz költségvetési szigorító intézkedéseket bevezetni.

A Dresdner Bank londoni befektetési és elemző központja (DrKW) napi európai feltörekvő piaci helyzetjelentéseinek hétfői kiadásában az eurónépszavazás felvetését úgy kommentálta: a bejelentést "bizonyos kétkedéssel" kell fogadni, és a most zajló választási kampány összefüggésében kell értékelni.

A londoni Dresdner-elemzők megjegyzik, hogy Magyarországnak az EU-csatlakozási szerződés értelmében nincs kimaradási lehetősége, vagyis kötelezően be kell majd vezetnie az eurót. Ha pedig az euró köztámogatottságának felmérésről van szó, számos közvélemény-kutatás jelzi máris, hogy az euró magyarországi támogatottsága a legmagasabbak között van a tagjelölt országokban: a magyarok több mint 50 százaléka pártolja a közös valutát, és mintegy 35 százalékuk van ellene, áll a londoni DrKW-elemzésben.

A Dresdner szerint az eurónépszavazás "egyetlen életképes indoka" nem magának az eurócsatlakozásnak a megkérdőjelezése, hanem a referendum időzítése lehet. Ez politikai előnyt hozhat a következő kormánynak, ugyanis ha esetleg negatív válasz születik, az alkalmat teremt az eurócsatlakozás dátumának hivatalos halasztására, és az így nyert idő alatt a hatóságok fenntartható módon teljesítheti a maastrichti feltételeket, írták a londoni Dresdner-elemzők.

A ház szerint mindazonáltal a referendum megtartása költségesnek bizonyulhat, és bizonytalan politikai következményekkel járhat. A londoni Dresdner-részleg ezért azt valószínűsíti, hogy a következő kormány végül is ejti az ötletet, amelytől a ház így nem vár különösebb piaci hangulati hatás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK