A víz- és csatornadíjak fokozatos emelkedésére lehet számítani az elkövetkező tíz évben az ország európai uniós kötelezettségei miatt - mondta Ányos József, a Magyar Vízközmű Szövetség (MaVíz) elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Magyarországnak EU-tagságából adódóan 2015-ig összesen 1100-1200 milliárd forint értékben kell beruházásokat megvalósítani az ivóvíz-minőségének javítása és a szennyvízkezelés céljából.

Az új eszközök amortizációja az árakba beépülve kedvező esetben is legalább 50 százalékos átlagos drágulást von maga után - hangoztatta az elnök. Papp Mária, a MaVíz főtitkára hozzátette, hogy a víz- és csatornadíj jelenleg köbméterenként 250-650 forint.

A főtitkár elmondta, hogy ez az 1-2 eurós díjtétel nyugat-európai országokban 4-5 eurót tesz ki. Elismerte ugyanakkor, hogy ezek a kiadások a magyarországi háztartások költségvetésén belül még így is dupla-tehernek számítanak a nyugati családokéval összevetve. Ányos József megjegyezte, hogy az ország jelenlegi vízközmű-vagyona mintegy 700 milliárd forintot tesz ki úgy, hogy az eszközök amortizációja nem jelenik meg az árakban.

Az EU víz keretirányelvének értelmében viszont 2012-től minden tagállamban érvényesülnie kell a teljes költségmegtérülés elvének, így legkésőbb ekkorra a jelenlegi infrastruktúra mellett eleve nőnének a díjak - fűzte hozzá az elnök.

Hatékonyabb közműrendszer nélkül egyébként akár több mint kétszeres drágulás is végbemehet 10 éven belül.

Ányos József beszámolt arról, hogy jelenleg az országban 400 döntően önkormányzati tulajdonú üzemeltető működik, holott ezek negyede is el tudná látni feladatukat. Példaként Angliát említette, ahol 15 üzemeltető felel 50 millió fogyasztóért. Az uniós beruházások finanszírozásában kötelező 10 százalékos költséghányadot is alig lehet előteremteni egy önkormányzatnál a jelenlegi kedvezőtlen üzemeltetői struktúra mellett - jelezte az elnök.

Kiemelte, hogy a megoldást a rendszerváltozás óta sürgetett, vízi közműszolgáltatásról szóló törvény jelentené. A jogszabálynak érdekelté tehetné az önkormányzatokat az üzemeltetés koncentrációjában és szigorú műszaki, gazdasági feltételekhez szabhatná, hogy ki szerezhet üzemeltetői jogosultságot - fűzte hozzá Ányos József. Hangsúlyozta: elejét kell venni annak a mai gyakorlatnak, hogy a víz- és csatornadíjak politikai tényezőnek számítanak. Az elnök arra utalt, hogy a díjakat nem gazdasági megfontolások alapján határozzák meg. A törvénynek tisztáznia kell azt is, hogyan lehet bevonni magántőkét az ágazatba - mondta az elnök.