A paksi sztrájk nem veszélyezteti az ellátást

2006.03.27. 8:21

A paksi atomerőműben a dolgozók egy része sztrájkba lépett, de a teljesítmény nem csökkent - nyilatkozta hétfőn reggel Mittler István szóvivő.

A Paksi Atomerőmű Rt. sztrájkot szabályozó előírásai szerint kezdődött meg a 72 órás, előreláthatólag csütörtök reggel 7-ig tartó munkabeszüntetés. A sztrájkot a négy szakszervezet közül az egyik, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetének (MÉSZ) tagjai tartják. A Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete, a Munkástanács, valamint az Atomerőmű Ifjúsági Szervezete nem csatlakozott a MÉSZ akciójához. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 2700 dolgozóból 600 döntött a munkabeszűntetés mellett.

Berkes Sándor, a MÉSZ elnöke úgy nyilatkozott: rögzítették a sztrájk tényét az ügyeletes mérnöki naplóban, és jegyzőkönyvezték a munkáltató és az érdekvédelmi szervezet megállapodását az elégséges szolgáltatásról. A blokkokban viszont, az előzetes tervekkel ellentétben nem csökkent 5 százalékkal a teljesítmény.

A közüzemi nagykereskedő, azaz a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM Zrt.) ugyanis a magyar villamosenergia-ellátás biztonságos működése miatt nem járult hozzá a hétfői teljesítmény-csökkentéshez, de ez nem jelenti azt, hogy a dolgozók ne sztrájkolhatnának.

Berkes Sándor közölte, hogy a szakszervezet megvárja a három bejelentett nap végét, s amennyiben az MVM mindhárom napon megtagadja az engedélyt a teljesítmény-csökkentéshez, a munkabeszüntetést "megakadályozott sztrájknak" tekintik és bírósághoz fordulnak.

A villamosenergia-ellátás érdekében elképzelhető, hogy a Villamos Művek egyik nap sem engedélyezi a teljesítménycsökkenést. A szabályok szerint azonban az MVM döntését a munkáltatónak és a munkavállalóknak ugyanúgy el kell fogadniuk - mondta el az [origo]-nak Mittler István, az erőmű szóvivője.

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) 10 százalékos alapbéremelést, plusz évente 5 százalékos uniós felzárkóztató emelést szertnének elérni. Emellett a társaság idei üzleti tervének túlteljesítéséből származó adózott eredmény felének a keresetarányos elosztása a cél. A munkáltató viszont mindössze 5 százalékos átlagkereset növelést ajánlott, s ezen felül, az idén minden dolgozónak csaknem 1 millió forint értékű, éves szociális és jóléti juttatást.

A munkáltató hétfőn délután folytatja a március 1-én megkezdett kollektív bértárgyalásokat, hiszen az előírás szerint a munkáltatónak a négy szakszervezettel együtt kell megállapodnia. Az egyeztető megbeszélések végső határidejéről illetve, hogy meddig tud elmenni ajánlatával a munkáltató a szóvivő egyelőre nem nyilatkozott. Mittler István az [origo]-nak elmondta, az atomerőmű minden év márciusában, áprilisában egyezik meg dolgozóival az adott év bérfejlesztéséről.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK