Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal minap tette közzé a 2006. évi panellakás felújítási program pályázatát. A megkérdezett városokban most ismerkednek az idei szabályokkal és lehetőségekkel, hogy folytathassák az ipari technológiával emelt lakások korszerűsítését.

Kecskeméten régóta folyik a felújítás

Kecskeméten a panel program 2001-es meghirdetése óta tavaly december végéig 44 épületet újítottak fel. Ezzel összesen 2650 lakás hőszigetelő külső vakolását, a nyílászárók cseréjét, továbbá a tetőszerkezetek rekonstrukcióját végezték el, összesen 472 millió forint értékben.

Megérkezett a tavaly benyújtott pályázatokkal elnyert újabb 300 millió forint is a kincstártól, így további 16 épület, vagyis 916 lakás felújításához kezdhetnek hozzá hamarosan. A kivitelezési munkákra e napokban írják ki a közbeszerzési eljárásokat. Mindezekkel együtt, az év végére az 16 700 iparosított technológiával készült lakás ötöde fog megújulni - mondja Marozsiné Kalócz Katalin, a Kit-For Kft. ingatlankezelési igazgató-helyettese.

A hírös városban a legtöbb panellakás jellemzőem a hatvanas-hetvenes évek fordulóján épült, ennek jellegzetes formái máig meghatározzák a Széchenyi városrészt. A most közzétett újabb pályázat lehetőséget teremthet további 1000 társasházi, illetve önkormányzati tulajdonban lévő panellakás felújítására.

Marozsiné Kalócz Katalin szerint a lakástulajdonosok körében változatlanul nagy az érdeklődés. A város által alapított Kit-For Kft., az eddigi gyakorlatnak megfelelően a jövőben is befogadja a pályázatokat, a szerződések előkészítését, valamint az önkormányzattal közösen az építkezési vállalkozók versenyeztetését, az elvégzett munkák műszaki ellenőrzését.

A felújításhoz megkövetelt lakossági önrészt és a város hozzájárulását egy külön alapban kezeli-kezelte az önkormányzat, amely az építkezés befejeztével kiegészül a kincstártól elnyert állami támogatással.

Gödöllő nem vesz részt a programban

Gödöllő idén sem vesz részt a panelprogramban, legalábbis erről számol be Jánossyné Berencz Ibolya, a város főépítészi irodájának vezetője. Egyelőre nincs a városnak helyi rendelete, amely feltétele az állami források igénybe vételének.

Tervek és elképzelések születtek már korábban, ám végleges előterjesztés nem került a képviselőtestület elé. Ellenben jelentős helyi hozzájárulással, illetve pályázati források bevonásával felújítják idén a városi távhőhálózatot, amely jellemzően a panellakások fűtését érinti.