Amerikai kamatemelés gyengíti a forintot

2006.03.28. 8:40

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) nyíltpiaci bizottsága (FOMC) kedden fejezi be hétfőn kezdődött, kétnapos ülését, amelyen várhatóan a kamat növeléséről határoz. Ez gyengíti a forinttal együtt az összes régiós devizát.

Hétfőn a forint árfolyama ismét jelentősen gyengült az euróval szemben, ami mögött a szakemberek szerint elsősorban régiós hatások állnak. Hétfőn, késő délután az euró 266 forint, míg a dollár 221 forint közelében tetőzött. Kedden reggel a régiós valutákkal együtt gyengült a forint az illikvid bankközi devizapiacon, az eurót hullámokban 265,70 és 266,40 forint között jegyezték. Fél tíz tájban 265,70/90 forinton állt az euró jegyzése, több mint egy forinttal magasabban a 264,50/60 forintos hétfői árfolyamnál. A kereskedők a nap további részében is hektikus árfolyam ingadozásra, gyengülő régiós valutákra számítanak.

Az amerikai piacok nyitása után, a befektetők láthatóan intenzív eladásba kezdtek a régió összes devizapiacán. Az árfolyamok mozgására az elkövetkező napokban jelentős befolyást gyakorolhat majd, hogy a Federal Reserve közép-európai idő szerint ma este, negyed tízkor adja közre a kamatkérdéssel foglalkozó határozatát, amelynél nemcsak a döntés maga, hanem a kommentár is érdekes lehet. Általános az a várakozás, hogy negyed százalékpontos kamatemelés lesz, így az új kamatszintet 4,75 százalékra várják.

A kamatbejelentésnél esetleg lényegesebb információt hordozhat a bejelentés szövegkörnyezete, ami utalhat a kamatpolitika jövőjére. A múlt heti adatok - köztük a használt lakások megugró eladásaival - növelték azt a befektetői aggodalmat, hogy a Fed kamatemelési sorozata a korábban vártnál is tovább tart.

A Fed ülését azt teszi még a megszokottnál is érdekesebbé, hogy ez az első olyan tanácskozás, amelyet az új elnök, Ben Bernanke vezet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK