A Jukosz nem adhatja el vagyonrészeit

2006.03.30. 15:11

A moszkvai döntőbíróság megtiltotta a Jukosznak külföldi részesedései eladását az olajcég ellen indult csődeljárás során.

A bíróság csütörtökön helyt adott Eduard Rebgun kereskedelmi kamarai felügyelő biztos kérelmének, hogy a Jukosz ne adhasson el semmilyen 30 millió rubelnél (alig több mint egymillió dollárnál) értékesebb vagyonrészt, és ne vihessen véghez jelentős változásokat olyan vállalatokban, amelyekben 50 százaléknál nagyobb részt birtokol, a biztos előzetes engedélye nélkül A döntést a vállalat vagyonának védelmével indokolták.

A Jukosz akadozó tárgyalásokat folytatott a litvániai Mazeikiu Nafta finomítóban birtokolt 53,7 százalékos pakettjének eladásáról a 40,66 százalékos tulajdonos vilniusi kormánnyal.

Algirdas Brazauskas litván miniszterelnök kilátásba helyezte a Mazeikiu Nafta államosítását, ha nem jön létre gyors egyezség a Jukosszal részesedésének eladásáról. A litván ellenzék jelezte, hogy Brazauskas lemondását fogja követelni, ha a finomító az orosz állami Rosznyeft kezére kerül.

A Jukosz főegységét múlt év vége óta birtokló Rosznyeft kedden vette át a csődeljárás kezdeményezőjének szerepét, miután félmilliárd dolláros Jukosszal szembeni követelést vásárolt egy nyugati bankcsoporttól. A csődkeresetet a bankok nyújtották be három hete a moszkvai döntőbíróságon, amely keddi első ülésén hozzájárult ahhoz, hogy átadhassák felperesi jogukat a Rosznyeftnek.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK