Európai átlag felett teljesítettek a Magyarországon működő nagy nemzetközi szállodaláncok 2005-ben. A bruttó árbevétel Magyarországon emelkedett a legnagyobb mértékben.

A szállodaláncok foglaltsága 2004-hez képest 1,3 százalékponttal nőtt 2005-ben - jelzi az MKG Consulting, amelynek adatai szerint a nagy nemzetközi hotelláncok, az Accor, a Hilton és a Best Western magyar érdekeltségeinek szobafoglaltsága 68,3 százalékos volt, ez 1,6 százalékponttal magasabb, mint az európai átlag - írja a Világgazdaság.

Ezzel az eredménnyel Magyarországnak olyan államokat sikerült megelőznie, mint a francia (67,6 százalék), a német (62,3 százalék) vagy éppen a spanyol.

Az egy kiadható szobára jutó, bruttó árbevétel is a magyar szállodaláncoknál emelkedett Európában az egyik legnagyobb mértékben (9,1 százalékkal 2004-hez képest) . Ennél csak Svédországban és Dániában volt nagyobb (13,1, illetve 9,8 százalékos) bővülés.

A húsz magyarországi szállodában érdekelt Accor-Pannónia Hotels esetében a szobafoglaltság a 2004-es 67,8 százalékról 68,4-re emelkedett, ezzel párhuzamosan az átlagárak 14 500 forintról 15 850-re nőttek - jelezte Harbula Gyula, a társaság elnöke. A csoport bevétele közben 19,25 milliárd forintra emelkedett a korábbi 18,98-ról.

A nagy nemzetközi hotelláncok közül a francia Accor az Európai Unióban is piacvezetőnek számít a szobaszámok alapján. Az Accor házai tavaly négyezer szobával bővültek. A második helyen a Best Western, a harmadikon az ICH csoport áll.

Lényeges változás nincs a szállodák rangsorában, az azonban említésre méltó, hogy a Meridien megvásárlásával a Starwood Hotels & Resorts csatlakozott a tíz legnagyobb lánchoz az EU-ban. A legnagyobb tízben 29 ezerrel több szoba várta a vendégeket tavaly, mint 2004-ben. Az egyes márkákat és a szobaszámokat tekintve viszont a Best Western vezet, őt az Accor csoporthoz tartozó Ibis, a Mercure majd pedig a Novotel követi.

A közép- és kelet-európai államokat tekintve felemásra sikerült a magyar szállodák szereplése. A Lengyelországban működő hotelláncokhoz képest ugyanis jobb foglaltságot regisztráltak hazánkban, míg az ősi rivális, csehek közel 10 százalékponttal jobb eredményt értek el és előbbre tartanak az osztrákok is.