Németország kezességet vállalt a Gazpromért

2006.04.01. 15:38

A német gazdasági minisztérium szombaton megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Gerhard Schröder szociáldemokrata-zöld kormánya tavaly, kormányzása utolsó napjaiban kezességet vállalt a Gazprom orosz gázkonszern egymilliárd eurós hitelfelvételéért.

Német cégek (E.ON, BASF) bevonásával építi a Gazprom a Balti-tenger mélyén lefektetendő orosz-német gázvezetéket, amely a Finn-öböl mentén, a finn-orosz határnál lévő Viborgtól Greifswaldig húzódna. Először 2010-ben szállítanának rajta gázt, s az energiahordozóból Hollandiának és Nagy-Britanniának is jutna. A Gazprom többségi részesedéssel rendelkezik a német-orosz vállalkozásban.

A kezességvállalás annyit jelent, hogy Németországnak kell fizetnie - a kamatokat is beleértve - amennyiben a Gazprom nem tud törleszteni. A német bankoknál felveendő hitelből az orosz gázkitermelő helytől Viborgig húzódó vezetékszakaszt finanszíroznák. A volt német kancellár szombaton azt mondta, hogy nem volt tudomása a kezességvállalásról.

Gerhard Schröder csütörtök óta évi 250 ezer eurós javadalmazásért a gázvezetéket építő német-orosz konzorcium felügyelő bizottságának az elnöke. Bírálói szerint olyan vállalkozásban kapott szerepet, amelynek útját kancellárként maga is egyengette.

Schröder a gazdasági ésszerűség alapján megszületett döntésnek állítja be a gázvezeték megépítését. A lépést több ország, köztük Lengyelország is bírálja, azt állítván, hogy a szárazföldet elkerülő gázvezeték a politikai nyomásgyakorlás eszközévé is válhat.

A német állam általában exportáló német cégek üzleteire vállal kezességet. Külföldi cégek esetében a garanciavállalás viszonylag ritka, bár előfordul, amikor a kezességvállalás Németország energiahordozóval való ellátását szolgálja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK