Rekordhiány lehet a költségvetésben

2006.04.04. 9:35

Minden idők legmagasabb hiányát produkálta márciusban a büdzsé - értesült a Világgazdaság. A lap szerint a hiány 60 százaléka halmozódott fel márciusban, mintegy 350 milliárd forint. A Pénzügyminisztérium - rendhagyó módon - vár a hiányszámok közlésével, azokat csak a választásokat követő hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Minden idők legmagasabb hiányát produkálja márciusban a büdzsé a Világgazdaság értesülései szerint. Az első negyedévben - egyszeri tételekkel korrigálva - az éves hiány több mint 60 százaléka halmozódott fel, mintegy 350 milliárd forint.

Eszerint a múlt hónapban a költségvetés hiánya hajszálnyival meghaladta a 350 milliárd forintot, mintegy 90 milliárddal felülmúlva a pénzügyi tárca prognózisát. A deficitben szerepet játszhatott a választási költekezés - írja a Világgazdaság.

Ezzel az első negyedévben mintegy 790 milliárd forint a hiány, az egész évre tervezett hiányszám 1545 milliárd. A teljes képhez korrigálni kell ezeket a számokat, hiszen például az idén, az állam 238 milliárd értékben vállal át adósságot a Nemzeti Autópálya Zrt.-től, ezért ezt az egyszeri tételt a büdzsé "fenntarthatósági" vizsgálatakor ki kell szűrni. Ráadásul a múlt év végén a költségvetés átvállalt olyan lakástámogatásokat, amelyeket elég lett volna 2006 áprilisáig kifizetni, másrészt vélhetően előrehozott áfa-visszautalásokat is. Mindezekkel korrigálva a negyedéves és egész éves egyenleget az adódik, hogy három hónap alatt a hiány meghaladja a 60 százalékot.

A Pénzügyminisztérium rendhagyó módon az eddigiekhez, később akarja nyilvánosságra hozni a márciusi hiányadatokat. A minisztérium a választások utáni hétfőn állna elő a deficittel. A szaktárca korábban 5-7-e között hozta nyilvánosságra a hiányadatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK